De cara a les properes eleccions municipals 2023, fixades per al diumenge 28 de maig, els partits polítics ja comencen a definir els seus candidats als 947 municipis de Catalunya, per donar prou temps perquè els caps de llista es puguin donar a conèixer entre els seus potencials votants. En el cas de Terrassa, que és la tercera ciutat més poblada de Catalunya, el principal punt d’interès d’aquests comicis municipals serà si el partit que governa a la cocapital del Vallès Occidental des de 2019, Tot per Terrassa, podrà mantenir el lideratge o cedirà davant d'algunes de les forces polítiques que li poden fer front, com el PSC o ERC. En aquest context posem cara als candidats a les eleccions municipals 2023 a Terrassa que ja estan definits.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats a l'alcaldia de Terrassa i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l’Ajuntament de Terrassa.

Tot per Terrassa, Jordi Ballart parteix com a favorit

L’actual alcalde de la cocapital del Vallès Occidental i alcaldable de Tot per Terrassa, Jordi Ballart, tractarà de revalidar la victòria electoral que va assolir l’any 2019 amb una mica més del 28% dels vots. Tot per Terrassa confia de nou en el candidat de 2019 per tractar de revalidar els bons resultats i que els van donar 10 regidors al ple. El partit que més es va apropar a la formació de Ballart en els comicis de 2019 va ser el PSC, que a obtenir poc més del 20% dels vots i aquest any ha apostat per rellevar el seu alcaldable per tractar de guanyar els comicis.

Jordi Ballart, actual alcalde de Terrassa i alcaldable de Tot per Terrassa / ACN
Jordi Ballart, alcalde de Terrassa / ACN

El PSC aposta per Eva Candela per lluitar contra Ballart

Una de les vuit dones que es presenta com a candidata a l’alcaldia és Eva Candela, cap de llista del PSC. Candela, que va anar com a segona de llista en els comicis de 2019, tractarà de recuperar la força que els socialistes havien tingut a Terrassa en el passat, com els 13 regidors de 2007 o els 11 de 2011. Candela va ser la segona de la llista dels socialistes en els comicis de l'any 2019, on el seu partit va obtenir el 20,5% dels vots, un bon resultat, però que no va resultar suficient per arribar a l'alcaldia. Ara, amb Candela com a substituta d'Alfredo Vega com a alcaldable, el PSC tractarà d'imposar-se a Tot per Terrassa.

Eva Candela, candidata del PSC a Terrassa
Eva Candela, alcaldable del PSC a Terrassa / PSC

Esquerra Republicana, ERC, aposta per Ona Martínez

ERC aposta per Ona Martínez, quarta en la llista de 2019 i que ara substitueix a Isaac Albert, candidat de la formació republicana l’any 2019. En els darrers comicis va aconseguir gairebé un 15% dels vots i es va posicionar com a tercera força política de la ciutat, cosa que els ha permès encarar aquesta darrera legislatura amb 5 regidors. Ona Martínez ha estat la portaveu del Govern municipal des de 2019 fins al dia d'avui i ara aspira a poder arribar a l'alcaldia.

Ona Martínez, candidata d'ERC a Terrassa
Ona Martinez, candidata d'ERC a Terrassa / ERC

Isabel Martínez serà l’alcaldable de Ciutadans a Terrassa

Ciutadans apostarà per Isabel Martínez de cara a les eleccions municipals 2023 del pròxim 28 de maig. Des de la formació han anunciat que no faran pactes ni coalicions, així que es presentaran en solitari als comicis de 2023. Ciutadans sap que la conjuntura general del partit a Espanya i a Catalunya no és bona, però confien en la feina feta a l’Ajuntament. Isabel Martínez està convençuda d’assolir suports suficients per tornar a tenir representació municipal, tot i la davallada del seu partit en l'àmbit català i a tot l'estat espanyol. Martínez ha agafat les rendes del partit a la cocapital del Vallès Occidental després de la renúncia de Javier González.

Isabel Martínez, candidata de Ciutadans a Terrassa / Cs
Isabel Martínez, alcaldable de Ciutadans a Terrassa / Cs

Junts per Catalunya aposta per Meritxell Lluís

De cara a les eleccions municipals de 2023 la formació Junts per Catalunya  estarà liderada per Meritxell Lluís, i comptarà amb Montserrat Caupena com a número 2. Lluís ha estat fins ara la portaveu del partit al ple municipal, després que la formació obtingués un 7,5% dels vots en els darrers comicis. Lluís i Caupena van arribar a un acord per una candidatura conjunta i que van presentar el 17 de maig en una assemblea local de la formació, posteriorment va ser ratificat amb un 95,35% dels vots a favor.

Meritxell Lluis, alcaldable de Junts a Terrassa / Mireia Comas
Meritxell Lluís, alcaldable de Junts a Terrassa / Mireia Comas

Terrassa en Comú buscarà tornarà a tenir representació de la mà d’Agnès Petit

Terrassa en Comú Podem és una candidatura conjunta entre els comuns i Podem. Tots dos partits, que es van quedar sense representació al Consistori l'any 2019 després d'anar per separat, tornaran a fer una aposta per guanyar rellevància altre cop. La cara visible serà la responsable d'organització de Catalunya En Comú, Agnès Petit. El partit es va quedar sense representació municipal el 2019 en presentar-se en dues candidatures separades després d’un mandat liderant l’oposició amb 6 regidors. Agnès Petit era la número 2 dels comuns, encapçalats per Xavier Matilla l'any 2019.

Agnès Petit, candidata dels comuns a Terrassa
Agnès Petit, alcaldable dels comuns a Terrassa / Catalunya en Comú

El consistori sorgit el 2019

El consistori de Terrassa compta amb un total de 27 regidors. La distribució actual és de 10 regidors de Tot per Terrasa, 7 del PSC, 5 d'ERC, 3 de Ciutadans i 2 de Junts. En les darreres eleccions municipals, celebrades l’any 2019, el partit que va rebre més suport a la cocapital del Vallès Occidental va ser Tot per Terrassa, amb Jordi Ballart com a alcaldable i que ha exercit d’alcalde fins al dia d’avui. Ballart va obtenir un 29% dels vots. En segona posició i com a màxim rival de la formació terrassenca es va situar el PSC amb un 20,5% dels vots. L’alcaldable dels socialistes l’any 2019 era Alfredo Vega, però en les pròximes eleccions serà Eva Candela, que ha agafat el relleu del seu predecessor. Per sota del PSC, i ja amb una diferència de vots important, es va situar Esquerra Republicana, amb gairebé un 15% del suport i amb Isaac Albert com a candidat a l’alcaldia. Albert no repetirà com a alcaldable el 2023 i el substituirà Ona Martínez. Els dos últims partits que van aconseguir representació l’any 2019 van ser Ciutadans i Junts per Catalunya, amb un 8,1% i un 7,5% dels vots respectivament. Per sota d’Esquerra ja es van situar tots els partits que no van assolir representació al ple municipal, com Terrassa en Comú, el PP, VOX, la CUP, els comuns o Primàries.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions municipals 2023 del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits en l'àmbit estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.