La Comissió Europea ha advertit que “Espanya no té un marc clar i coherent de contractació pública” que garanteixi “el compliment legal, un elevat nivell de competència i l’eficiència econòmica”. En el seu paquet de recomanacions específiques pel 2017, Brussel·les demana al govern espanyol que “reforci” el marc de contractació pública per posar “mecanismes de control” que siguin “efectius”, “millorar la transparència” i “la coordinació entre les autoritats i entitats contractuals a tots els nivells de govern”.

El document també carrega contra les “disparitats regionals” en matèria de protecció social i laboral i avisa que cal “resoldre les diferències en els resultats educatius” a través d’un “reforç de la formació dels mestres” i del “suport als estudiants”. En el seu informe de recomanacions, la Comissió Europea recorda que Espanya segueix dins del procediment de dèficit excessiu i ha de prendre mesures per reduir-lo, entre les quals proposa una “revisió profunda de la despesa” per “identificar possibles àrees” on es pot “millorar l’eficiència” del que es gasta.

"Uns ingressos baixos en IVA"

La CE lamenta que l’Estat continua tenint “uns ingressos relativament baixos en IVA” tot i tenir-lo en una taxa “en línia amb la mitjana europea”. Brussel·les culpa a les “amplies exempcions en diversos productes o serveis” d’aquesta baixa recaptació, i reitera que el govern espanyol hauria de recaptar més, també, “dels impostos mediambientals”. Segons la CE, “taxar la contaminació i l’ús de recursos pot generar ingressos addicionals i comportar importants beneficis socials i mediambientals”. La Comissió també lamenta “l’estratègia heterogènia cap a determinades taxes mediambientals a nivell regional”. 

L’informe demana “reforçar la coordinació entre els serveis regionals de treball, serveis socials i treballadors per respondre millor a les necessitats dels aturats i dels empleats”. En aquest sentit, també exigeix “promoure” els contractes indefinits i evitar la precarietat. A més, indica que cal “resoldre les disparitats regionals i la fragmentació en els esquemes de renda i millorar el suport a les famílies, incloent l’accés als ajuts per fill”. A nivell social, la CE també destaca que cal “resoldre les diferències en resultats educatius” entre les diverses comunitats autònomes. Finalment, també demana garantir una “inversió adequada i sostinguda en recerca i innovació”.