El PSOE i Unides Podem han acceptat aquest dimecres al Congrés dels Diputats la proposta d'EH-Bildu d'apartar dels fons europeus les empreses elèctriques que hagin alterat els preus al mercat energètic. Concretament, la mesura s'emmarca dins del pla de treball d'una comissió parlamentària, encara no constituïda, que té com a objectiu estudiar millores en el sistema elèctric. Així consta a l'esmena que els socis de Govern han presentat com a resposta a una moció de Bildu, debatuda aquest dimecres al Ple del Congrés, per pautar un conjunt d'accions d'enfortiment del control sobre les elèctriques i posar remei a l'increment de preus. 

L'esmena feta per PSOE i Unides Podem a la proposta d'Eh-Bildu accepta la realització d'inspeccions i sancions si hi ha sospita de possibles manipulacions de mercat i enriquiment abusiu per part d'empreses elèctriques. També aprova la realització d'una auditoria exhaustiva per desgranar els costos reals de generació de cada tecnologia i l'esmentat veto a les elèctriques que alterin els preus. No obstant això, des del govern espanyol emmarquen aquestes mesures dins d'una comissió no permanent del Congrés per estudiar el preu de la llum i la millora del sistema elèctric que encara no s'ha creat. Dins d'aquest conjunt d'accions que es podria incloure a la comissió, es troba la realització d'una campanya institucional per a la reducció del consum energètic. Per acabar-ho de reblar, la darrera proposta per reduir l'escalada de preus que s'ha posat sobre la taula és la reforma del mercat. Aquesta, però, ha de ser portada a les corts europees, ja que es tracta d'una iniciativa de caràcter supranacional.

Ara, el PSOE, Unidas Podemos i Bildu negocien un text conjunt per sotmetre'l a votació al Ple del Congrés dels Diputats aquest dijous. Així doncs, la moció per multar les elèctriques que alterin el preu de la llum és fruit de la interpel·lació d'EH-Bildu a la vicepresidenta per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, a la darrera sessió de control al Govern de l'any passat.

Sancions per compensar l'incompliment de la llei

En l'argumentació de la moció, el diputat de Bildu, Oskar Matute, ha lamentat que les sancions a les elèctriques per alteracions en el preu ja existents acabin sent d'una quantia "molt per sota" del guany obtingut. Alhora, ha demanat auditar exactament els costos de la producció elèctrica per fer front a possibles sobreretribucions. La posició del govern espanyol respecte a la petició de l'esquerra abertzale l'ha verbalitzat German Renau, portaveu de Transició Ecològica del PSOE. Ha coincidit amb Matute en què els costos de generació i el preu de l'electricitat "no estan anant de la mà" i aquest està sent "el problema més gran". En aquest sentit, ha fet valdre la necessitat de reformar del mercat elèctric, tal com ha proposat Espanya a Brussel·les.

I les subhastes que es van decretar per llei?

Pel que fa a les subhastes del preu elèctric que el govern espanyol va decretar per llei, una proposta negada des de Brussel·les, Idoia Sagastizabal (PNB) ha exigit al Govern que executi les subhastes que va decretar per llei abans de finals d'any per part de les productores envers les comercialitzadores. Fer-ho, facilitaria un preu de l'electricitat més competitiu, així com una reforma de la tarifa regulada, tot apartant-la del mercat diari, tal com passa a altres països. Des del PP, José Alberto Herrero Bono, ha defensat que "calen més inversions en el sistema per augmentar les interconnexions i convergir amb altres països, amb l'objectiu de posar en dubte la primacia de tecnologies de generació duta a terme per la vicepresidenta Ribera".

Una comissió que no arriba

Joan Baldoví, diputat de Compromís, ha recordat com els grups del Govern van acabar acceptant la proposta d'impulsar una comissió d'investigació per aclarir irregularitats al mercat, però que no s'ha fet res al respecte. En aquesta línia, ha recordat que va ser a l'agost quan es va demanar crear la comissió d'investigació. Al setembre, per contra, els partits del govern espanyol van respondre amb la idea d'organitzar una comissió d'estudi i no pas d'investigació. Encara, però, no s'ha posat fil a l'agulla i la comissió d'estudi no ha estat creada. Al seu torn, Joan Capdevila, diputat d'ERC, ha indicat que l'actual disseny de mercat impossibilita una fixació de preus adequada, però que això "s'agreuja amb la manca de competència del sector", on detecta "monopolis dominants" i es permet "un ús captiu de l'energia hidràulica que no contribueix a controlar el preu de l'energia en moments com l'actual". Altres formacions com Unides Podem o la CUP han reivindicat una empresa pública que trenqui amb l'oligopoli