Un home de 47 anys d’edat és l’últim detingut en les darreres hores al  País Valencià com a presumpte autor de maltractaments físics a la seua parella i a una filla menor d’edat. La detenció ha estat possible gràcies a la denúncia presentada  per la víctima davant la comissaria de policia d’Elda (Alacant). Al detingut se li han intervingut  nombroses armes de foc i ganivets.

Una denúncia més que s’afegeix  a les 22.727 que els jutjats i la policia valencianes van rebre el 2017 per violència de gènere, un 17% més que l'any anterior, segons les dades estadístiques que ha fet públiques per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere i que ha difós el Tribunal Superior de Justícia Valencià. Per demarcacions, a València es van presentar 11.854 denúncies; a Alacant, 8.995, i a Castelló, 1.878. Del total de denúncies rebudes, 664 van ser presentades al jutjat per la mateixa víctima, cosa que significa un increment del 43,4% respecte a 2016.

El País Valencià va ser la tercera autonomia en nombre de víctimes de violència per cada 10.000 dones durant 2017, amb una taxa de 85,28, enfront de la mitjana estatal, que es va situar en 66,65. La taxa més elevada la van registrar les illes Balears, amb 95,6 víctimes de violència per cada 10.000 dones, seguida de Múrcia amb una ràtio de 87,8.

Indemnitzacions com a víctimes del terrorisme

Recentment, el Govern valencià ha aprovat un decret per a equiparar les indemnitzacions a les víctimes mortals de violència masclista amb les que reben les víctimes del terrorisme. D'aquesta manera, la quantia de les indemnització passarà dels 6.000 euros a 75.000 euros.  Aquesta iniciativa de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives és una de les mesures previstes en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i que ja està incorporat en el pressupost del departament per a enguany.

Segons el nou decret, la indemnització es destinarà  als fills i filles menors d'edat que depenguen econòmicament de la víctima, així com a les persones tutelades o en acolliment que depenen econòmicament d'ella pels actes delictius ocorreguts al País Valencià.  També es destina a les mateixes persones anteriors que residisquen en qualsevol lloc del territori valencià en la data en què es produeix l'acte delictiu amb resultat de mort, amb independència del lloc on s'haguera produït.

Pacte contra la Violència de Gènere i Masclista
El document del pacte conté un manifest i 293 mesures concretes contra la violència de gènere des d'una perspectiva feminista, horitzontal i participativa.  Cal recordar que el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista va ser subscrit inicialment per 63 representants d'institucions, partits polítics i entitats socials i cíviques que van participar en l'elaboració d'aquest document, que compta amb 293 mesures  i cinc eixos encaminats a eradicar la violència de gènere i masclista.  Els cinc eixos són: garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per a l'atenció de dones víctimes de violència masclista i dels seus fills i filles, socialitzar el problema i garantir la dotació pressupostària estable per a poder desenvolupar i implementar els objectius.