Sí, aquest dissabte torna a tocar i la matinada de diumenge a les 3 tornaran a ser les 2, com cada any i amb els mateixos efectes de borratxera diürna també de cada any. Efectes, que malgrat poder-se barrejar, per proximitat, amb les conseqüències de les celebracions de la castanyada i/o Halloween, no passen ja desapercebuts, per molestos, a cada vegada més ciutadans i ciutadanes.

El canvi d’hora no ens va bé, no és una bona cosa pel cos i arrosseguem la ressaca de la suposada hora més que dormim aquesta nit diversos dies; per tant, comptat i debatut, de guany no n’hi ha. Tenim molts estudis científics, nacionals i internacionals, que demostren que les conseqüències negatives —inclosa la pèrdua de vides humanes—, sumen amb escreix les positives; però seguim amb la inèrcia d’un costum sobrevingut que els i les polítiques de torn es resisteixen a tirar enrere.

L’any 2019 ho teníem a tocar i la pandèmia va deixar en suspens —que ja s’ha convertit en un retrocés—, una decisió del Parlament Europeu d’eliminar els canvis d’hora l’any 2021 i, per tant, deixar de viure la meitat de l’any —sense necessitat de moure’t de casa—, en un horari diferent del de l’altra meitat. És que només de posar-ho en una frase ja es veu la magnitud de la bajanada, perquè fins i tot quan podia ser que les mesures energètiques fossin —i parlem dels anys 70 del segle passat—, un guany ja ballava en el resultat de l’equació el tema de la salut.

No hi ha ara mateix —malgrat el desastre energètic en què estem submergits—, perill que sigui aquest factor el que decanti la balança per al manteniment de la norma, és senzillament la inèrcia inoperant en què estem establerts el que la fa persistir.

A Espanya, el decret diu que, si més no, fins al 2026. La pandèmia ha estat només una excusa, de fet era el millor moment per continuar amb la iniciativa atesa la situació o situacions —no va ser el mateix en tots els països—, d’excepcionalitat que es va viure; no cal, però, mirar enrere.

Aquest canvi del dia 30 d’octubre de 2022 hauria de ser el nostre últim canvi d’hora pel que fa al torn hivern/estiu i alhora marcar el camí per acostar-nos a l’horari solar que és el que ens permet sostenir millor la nostra vida, tant des del punt de vista biològic com social; malgrat que aquest darrer aspecte és el que més ens pot costar de veure. La proposta d’una bona colla d’experts i expertes, dels i de les més importants en aquest camp, va per aquí i només queda que es porti a terme la iniciativa política que ja estava engegada a la Unió Europea.

Facin si us plau alguna cosa útil, alguna cosa que en comptes de complicar-nos la vida ens la faci més fàcil. Seria un gran detall!