I va tornar a passar. Torna a ser veritat que hi ha coses que només succeeixen a Espanya. ¿Per què centenars de milers de persones residents a l'estranger, una part molt important joves que han hagut d'emigrar per trobar una feina que el seu país els negava, tampoc no podran votar el proper dia 20? ¿És això propi d'un país amb una democràcia de qualitat com els del nostre entorn? Va succeir en les passades eleccions catalanes del 27 de setembre. No es va voler donar importància a un fet d'enorme gravetat. Les prospeccions postelectorals realitzades van poder constatar que el resultat hauria estat un altre si la colònia a l'estranger hagués pogut dipositar el vot. Més d'un mes després de la jornada de votació, continuaven coneixent-se exemples de ciutadans que rebien les paperetes per votar, saques extraviades a Roma, denúncies als Estats Units, Xile, Mèxic i Xangai. La candidatura de Junts pel Sí va ser la principal damnificada. I és molt probable que l'escó que li ha faltat per arribar a 63 –davant els 62 que en aquest cas hagués obtingut l'oposició– es perdés en la complicada maquinària administrativa per votar amb què ensopeguen els residents a l'estranger.

En aquell cas, a allò que va succeir el 27S ningú no li va donar la importància que tenia, entre altres coses perquè plovia sobre mullat: en les eleccions catalanes del 2012 ja havia passat. Però com si es tractés d'un bumerang, el tema ha tornat a ressuscitar en les eleccions espanyoles del 20D. El frau –perquè no es pot parlar de cap altra cosa quan de facto les traves per votar són enormes– pot arribar a més d'un milió de persones repartides en les 50 províncies espanyoles, més Ceuta i Melilla. No protesten PP i PSOE, partits suposadament més beneficiats amb aquesta circumstància. Es considera que com que la gran majoria d'afectats són joves, les opcions preferides per aquest segment de l'electorat són els nous partits com Ciutadans o Podemos.

Ho vaig dir després del 27 S i ho repeteixo ara: la solució només pot venir del vot electrònic i és una cosa que s'hauria d'assegurar al màxim. Seria una compensació per la impossibilitat que han tingut els nostres joves, en molts casos, d'accedir aquí a una feina digna.