El Tribunal Suprem dels Estats Units ha recolzat amb una forta divisió el vet migratori del president, Donald Trump, malgrat les al·legacions que apuntava especialment països de majoria musulmana. La cort va resoldre a favor de la tercera prohibició de viatge promulgada pel mandatari des que va arribar a la Casa Blanca el gener de 2017 i que afecta Líbia, Iran, Somàlia, Síria i el Iemen i imposa restriccions als veneçolans i els nord-coreans des del setembre passat.

La sentència, redactada pel jutge John Roberts, va ser recolzada per la majoria conservadora del tribunal i va tirar endavant per cinc vots a favor i quatre en contra. A la sentència, es considera que Trump va exercir "legalment" el seu poder per "suspendre l'entrada" d'estrangers al país. Abans, el president nord-americà havia impulsat unes altres dues prohibicions de viatge.

La primera havia estat aprovada el gener de 2017, just després de la seva presa de possessió, i incloïa set països de majoria musulmana (Iran, Iraq, Líbia, Síria, Somàlia, Sudan i el Iemen) durant 90 dies i suspenia el programa d'admissió de refugiats per 120 dies, amb excepcions de minories religioses.

Com a resultat d'aquesta ordre, 700 viatgers van ser retinguts als aeroports i 60.000 visats van ser revocats temporalment, segons dades del Departament d'Estat dels EUA, el que va generar un ampli caos en aquestes instal·lacions a tot el país.

L'esmentada ordre va ser bloquejada per tribunals federals i l'Executiu va preparar una segona versió, tramitada el març d'aquell any, que eliminava de la llista l'Iraq i suprimia les excepcions recollides en el programa d'admissió de refugiats, però les corts nacionals es van oposar de nou i van impedir la seva posada en marxa.

Després de diversos revessos judicials, aquest vet va poder entrar en vigor gràcies al Tribunal Suprem, que va permetre al govern nord-americà restringir l'ingrés d'aquells que no tenien família propera als Estats Units.

Les restriccions eren temporals i quan van expirar, el setembre de 2017, Trump va proclamar el seu tercer vet, que va incloure per primera vegada a dos països sense majoria musulmana, Corea del Nord i Veneçuela, en els quals les restriccions només van afectar alguns funcionaris i la seva "família immediata". El Suprem ja va permetre al desembre la seva implementació de manera temporal.

La inclusió de dos països que no allotgen una majoria musulmana va suposar un dur cop a l'argumentació dels demandants, liderats per Hawaii que havien apuntat a les declaracions del magnat sobre la necessitat d'implementar un vet contra els musulmans i assenyalaven que discriminava partint de la religió.

La nova decisió suposa un reforç per a Trump, però sobre tot un suport a les seves polítiques acompanyades d'una extravagant retòrica antiimmigració que va fonamentar les bases de la seva campanya presidencial de 2016 i que manté durant el seu mandat.