Les restes mortals de Fidel Castro van arribar dijous a la nit a la ciutat de Camagüey, a gairebé 600 quilòmetres de l'Havana, la segona parada del seguici fúnebre que transporta les cendres de l'expresident cubà a la seva última casa a la ciutat de Santiago. L'arribada, després de recórrer en 12 hores els al voltant de 250 quilòmetres que separen Camagüey de Santa Clara, es va produir enmig d'una pluja fina però constant davant de la que no van apartar les milers de persones que van romandre als vorals de la Carretera Central per presenciar el pas de la comitiva. El plovisqueig tampoc no va impedir que se celebrés una vigília a Camagüey que tenia previst prolongar-se fins i tot altes hores de la matinada de divendres.

Després d'arribar a Camagüey, l'urna amb les cendres de Fidel, mort el 25 de novembre als 90 anys, va ser dipositada al Saló Jimauyu de la Plaza Ignacio Agramonte, on romandrà tota la nit custodiada per una guàrdia d'honor. La comitiva té previst reiniciar el seu viatge a les 07.00 hora local (12.00 GMT) de divendres cap a Bayamo, on farà nit abans d'entrar a Santiago de Cuba dissabte.

La jornada d'aquest dijous es va iniciar aviat en Santa Clara, localitat en la qual reposen les restes del "Che" Guevara, quan la caravana amb les cendres de Fidel va iniciar la segona jornada del seu viatge a l'orient de Cuba. Allà, al cementiri de Santa Ifigenia de Santiago, Fidel Castro serà enterrat diumenge després de completar el viatge de l'Havana a la ciutat oriental, el camí invers que va realitzar del 2 al 8 de gener de 1959 l'anomenada "Caravana de la Llibertat" i amb la qual es va completar el triomf de la Revolució cubana.

Com ha passat des que la comitiva fúnebre va sortir de la capital cubana el 29 de novembre, desenes de milers de persones s'han amuntegat avui en els vorals de la Carretera Central, per la qual viatja la caravana, i a les localitats del camí per presenciar el pas de les cendres del comandant. A Santa Clara, desenes de milers de persones es van alinear des de la matinada per participar en el comiat, entre ells veterans que van participar en la Revolució i que van servir a la columna guerrillera de Fidel Castro.

Pablo Chacón Betancón, un dels veterans que fa 57 anys va viatjar a la Caravana de la Llibertat amb Castre, va declarar a Efe a Santa Clara que va tenir "l'honor" de servir a la columna de l'expresident "a totes les accions i en tots els anys que després del primer de gener han transcorregut". "Com era l'home més gran que per a nosaltres hi va haver en aquesta terra, ho vam voler i ho voldrem fins a l'últim segon de la vida. I lluitarem per fer patent tot el seu llegat de revolució fins que tanquem els ulls", va afegir amb el plor patent en la seva veu.

Després de passar per Santa Clara, la comitiva va passar localitats com Sancti Spíritus, Cec d'Àvila i Florida abans d'arribar a Camagüey. En les proximitats de Ciego d'Àvila, entre camps de canya de sucre, milers de persones arribades del municipi de La Sierpe, a uns 30 quilòmetres a l'est de Sanctis Spiritus, esperaven l'arribada de la caravana. Yail Caperna, una de les veïnes de Las Sierpes, va declarar a Efe que la comunitat havia acudit en massa "per acomiadar les cendres del nostre comandant en cap".

"Ens aixequem a les 3.30 del matí i és un orgull ser aquí", va dir. El transport de les comunitats properes a la Carretera Central perquè assisteixin al pas de la comitiva fúnebre ha estat acuradament planificat per les autoritats locals.

Homes, dones i nens, tots en els seus uniformes escolars, són transportats en camions i autobusos a primeres hora de cada dia i molts d'ells romanen fins a dotze hores a la cuneta de la carretera per veure passar durant uns segons el seguici fúnebre amb les cendres de Fidel. Malgrat l'extenuant jornada, ningú no sembla penedir-se de fer-ho. "Jo sóc de la generació dels 80 i va ser el pare de nosaltres. Tot li ho devem a ell", va acabar Caperna.