La reina Isabel II d’Anglaterra fa aquest dijous 90 anys. Coneguda l’adoració que tenen els anglesos per la seva reina, no és d’estranyar que el Regne Unit es bolqui en actes de commemoració. Tot i això, les celebracions s’aniran desenvolupant durant tres mesos, amb un punt àlgid el cap de setmana de l’11 de juny, data oficial del seu aniversari, tot i que el seu naixement va ser el 21 d'abril de 1926. També els 16 països que formen part de la Commonwealth homenatjaran la seva cap d’Estat. 

Durant els dies d'avui i demà es concentraran les celebracions més oficials, mentre que al mes de juny es faran les celebracions populars, on tindrà més pes la ciutadania i els actes als carrers.

...

Isabel II és la monarca que més temps ha regnat en la història del Regne Unit. De fet, porta gairebé 64 anys com a cap d'Estat dels britànics i dels territoris de la Commonwealth, i ha despatxat amb 12 primers ministres britànics, des de Winston Churchill fins a David Cameron. 

Va ser coronada el 2 de juny de 1953 i, tot i que des d'aleshores, el país ha canviat molt, els seus índexs de popularitat s'han vist pràcticament inamovibles. L'únic moment que la monarquia es va posar veritablement a prova va ser als anys noranta, durant la separació del seu fill Carles i Diana, i la tràgica mort d'aquesta el 1997. Alguns van considerar que la reina s'havia mostrat massa freda després de saber la mort de la seva jove. 

Tot i les dècades que han passat, i veient com a altres països del món les monarquies s'han posat en qüestió a poc a poc, sembla increïble que els anglesos la segueixin considerant "la roca de l'estabilitat" britànica, tal com la va definir Cameron el passat setembre. 

De fet, fins i tot diversos grups de música del Regne Unit i de tot el món l'han homenatjada dedicant-li diverses cançons. Entre els grups més destacats hi ha els Beatles, Sex Pistols, The Stone Roses o The Smith.

En aquesta mítica cançó, Paul McCartney definia la reina com "una noia simpàtica, però que no té molt a dir". Una característica que molt probablement encara és vigent avui en dia, i és que una de les característiques de la monarquia britànica és que no opinen sobre temes d'actualitat política i es mantenen neutrals.  

Probablement per aquest motiu molts van posar el crit al cel quan el diari britànic The Sun va publicar en portada, gràcies a una filtració, que "la reina dóna suport al Brèxit". Un titular que va indignar també la mateixa monarquia, que va acabar presentant una queixa formal davant de l'òrgan que supervisa els mitjans de comunicació. Segons aquest diari la reina hauria afirmat que la Unió Europea "va en la direcció equivocada". 

Sigui com sigui, milers de britànics es bolcaran en les celebracions dels 90 anys de la reina, i de fet, s'espera que en el dinar convocat el dia 12 al centre de la ciutat hi acudeixin fins a 10.000 persones.