El govern dels EUA ha iniciat avui, dia del primer aniversari de Donald Trump com a president, un tancament parcial per falta de fons, forçat per la negativa dels demòcrates a aprovar uns pressupostos que condicionen a la regularització d'uns 800.000 joves indocumentats.

Trump tenia previst de viatjar a Florida per celebrar avui l'aniversari amb una gran festa a la seva mansió Mar-a-Llac de Palm Beach, però va haver de cancel·lar el vol i quedar-se a Washington davant de la possibilitat d'un imminent tancament de govern que finalment es va materialitzar.

Es tracta del primer tancament de l'executiu des de l'octubre del 2013, quan el llavors president Barack Obama va afrontar 16 dies de paràlisi pel bloqueig que van exercir els republicans. Llavors, Obama va enviar més de 800.000 treballadors públics -els considerats "no essencials" - a casa seva, suspesos de feina, va tancar museus i parcs nacionals i va cancel·lar tractaments experimentals en els centres mèdics d'investigació federals.

Operacions militars

El govern de Trump va assegurar aquest divendres que, en aquesta ocasió, provarà de minimitzar l'impacte al poble nord-americà, evitant per exemple el tancament dels parcs nacionals. Tanmateix, la Casa Blanca ja ha anunciat que prescindirà de més d'un miler dels seus 1.715 treballadors i el cap del Pentàgon, James Mattis, ha dit que algunes operacions militars d'intel·ligència queden suspeses en espera de fons.

La proposta que va tombar el Senat aquest divendres a la nit dotava de finançament el govern només fins al 16 de febrer, prolongant així el termini de negociació entre demòcrates i republicans per a uns pressupostos definitius.

Més enllà de la pressió dels demòcrates al govern de Trump, el centre de la qüestió de l'actual tancament es troba en el futur dels prop de 800.000 joves indocumentats coneguts com a "dreamers" o "somiadors". L'estatus legal amb què Obama va dotar aquests joves expira el 5 de març vinent, data a partir de la qual podran ser deportats després que Trump acabés amb el programa que els protegeix (DACA).

Els comptes de Trump

Els demòcrates condicionaven el suport als comptes que Trump i que els republicans accedissin a regularitzar-los, però aquests no hi han accedit. Una vegada consumat el tancament, la Casa Blanca va emetre un comunicat en el qual advertia els demòcrates que "no negociarà" l'estatus dels "somiadors" per aconseguir nous fons i que no s'asseurà a parlar de la reforma migratòria fins que desbloquegin la situació.

"No negociarem l'estatus d'immigrants il·legals mentre els demòcrates mantenen els nostres ciutadans legals ostatges de les seves insensates demandes. Aquest és un comportament de perdedors obstruccionistes, no de legisladors," s'afirma en la nota de la Casa Blanca.

Amb el govern tancat, republicans i demòcrates ja han començat unes negociacions a contrarellotge en les quals tots provaran de no quedar davant del poble nord-americà com els responsables de la situació de paràlisi en la qual han sumit l'executiu.

Arriscar escons?

Els dos partits són conscients que s'enfronten a eleccions al Congrés el novembre i mentre els demòcrates no volen arriscar els escons que posen en joc, els republicans no volen semblar incapaços de gestionar la majoria que tenen.

Es tracta, de fet, de la primera vegada a la història que un tancament de govern passa amb un mateix partit, en aquest cas el republicà, que controla la Casa Blanca i les dues cambres legislatives. El líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell, ja ha iniciat els tràmits per portar a votació una nova proposta per finançar el govern fins al 8 de febrer, en lloc del 16, encara que no està clar que tingui el suport dels demòcrates.

Per la seva banda, el líder demòcrata, Chuck Schumer, va dir que Trump i ell ja havien negociat un acord divendres a la tarda, però va acusar el president de fer-se enrere davant de les pressions del seu partit. Abans que hi hagi conseqüències més greus, els demòcrates han aconseguit esgarrar a Trump la celebració del seu primer any al capdavant de la Casa Blanca.