L'oposició veneçolana va tornar a demanar dimarts als militars que desobeeixin el governant Nicolás Maduro i l'ajudin a "reposar l'ordre constitucional", mentre membres de la missió de l'Oficina de l'Alt Comissariat per als Drets Humans de l'ONU continuen el seu recorregut pel país.

L'antichavisme va utilitzar el seu espai al Parlament, l'únic poder que controla, per llançar la seva nova crida a les Forces Armades, que en públic es declaren profundament seguidores del pensament polític del mort president Hugo Chávez (1999-2013).

Mitjançant un text amb prou feines debatut en el ple i votat de forma unànime per la bancada opositora, els diputats van acordar que els militars que decideixin "no obeir d'ara endavant" Nicolás Maduro siguin en el futur "reincorporats a la Força Armada Nacional".

El document "Acord per a la incorporació, reinstitucionalització i enfortiment de la Força Armada" assenyala també que es respectarà als militars "tots els seus drets" tant en grau com en condecoracions obtingudes al llarg de la seva carrera.

Guaidó ho demana diàriament

Aquest nova petició dels opositors per força Armada se suma als que ja fan gairebé diàriament des que el cap del Parlament, Juan Guaidó, proclamés un Govern interí el gener passat.

El Legislatiu ja va aprovar al gener una llei d'amnistia per als militars que decideixin "defensar" la Constitució i desobeir Maduro, però al document d'avui s'agrega que es "respectaran sempre els principis fonamentals constitucionalment establerts" per a la institució.

"Molt especialment, no se li exigirà a cap (...) ni a la institució l'afavorir o pertànyer a una organització política. Es garanteix que només estaran al servei de la nació", afegeix, en assenyalar que no estaran sota dominació estrangera, en al·lusió als presumptes manejos cubans dels assumptes militars de Veneçuela.

En l'acord també es va declarar nul·la la degradació i expulsió de més de 100 membres de la Força Armada que va ser decretada pel Govern el passat 27 de febrer a través de la gaseta oficial, i per tant es va ordenar la reincorporació d'aquests militars, molts d'ells fora del país.

Defensa dels presos polítics

També avui, l'equip a Veneçuela de l'Oficina de l'Alt Comissariat per als Drets Humans de l'ONU s'ha reunit a Caracas amb l'ONG Fòrum Penal Veneçolà (FPV), que defensa els considerats "presos polítics" del país.

"Ells estan bé clars de la situació que passa al país, que li estan ocultant informació," va indicar el director del FPV, Alfredo Romero, després de la reunió amb la missió de l'Alt Comissariat i més d'un centenar de persones que al·leguen haver estat torturades.

Romero va assenyalar que entre els participants en la reunió d'aquest dimarts hi va haver familiars de metges detinguts i persones que han estat preses i que han estat torturades.

També es van reunir amb esposes d'alguns dels 59 colombians detinguts fa més de dos anys al centre penitenciari de La Yaguara i l'alliberament dels quals reclama Colòmbia per considerar-la arbitrària.

"Van explicar molts casos de tortures molt greus que va ser el que més es va enfocar aquesta reunió, tortures que estan sent tingudes en compte i que ja ho hem considerat, no només el Fòrum Penal, sinó que fins i tot la Nacions Unides ho està considerant com a|com una cosa|mica sistemàtica al país", va dir Romero.

Al final de la jornada, el chavisme va ocupar el mateix edifici del Parlament per a la primera sessió de l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) després de la massiva apagada que va deixar a les fosques a gairebé tot Veneçuela el passat dia 7, i va denunciar atacs d'"odi" contra dels seus seguidors en les últimes setmanes.

Els més de 500 membres del fòrum també van acordar exhortar als òrgans de la justícia veneçolana a investigar aquests fets, que contravenen una llei emanada de la mateixa ANC.

El president de la ANC, Diosdado Cabello, va ordenar que una comissió de l'òrgan es traslladi dimecres a la seu de la Fiscalia per exigir que siguin investigat successos violents contra chavistes.