L'expresident nord-americà Barack Obama ha encoratjat aquest dimecres els joves que han liderat les protestes per la violència contra els afroamericans a continuar per assegurar-se que produeixen canvis, i ha opinat que el moviment reflecteix un "canvi de mentalitat" inèdit en la història del país.

En una xerrada organitzada per la seva fundació, el primer president afroamericà dels EUA (2009-2017) ha assegurat que no està del tot d'acord amb les comparacions de les protestes actuals amb els aldarulls registrats després de l'assassinat de Martin Luther King el 1968, perquè "hi ha una cosa diferent" en el moviment actual.

"Mires aquestes protestes (d'ara) i veus una mostra molt més representativa de la diversitat dels Estats Units als carrers, protestant pacíficament, que s'han sentit cridats a fer alguna cosa. Això no existia en la dècada de 1960, aquesta coalició tan àmplia", ha subratllat Obama.

 

L'exmandatari ha agregat que "encara que algunes protestes s'han vist entelades per les accions d'una minoria petita que es va implicar en violència, la majoria dels nord-americans segueix pensant que les protestes estan justificades", una cosa que "no hauria passat fa 40 o 50 anys". "Hi ha un canvi de mentalitat que està succeint, un reconeixement més gran que podem fer les coses millor", ha opinat.

Obama ha evitat criticar directament la gestió de les protestes del president Donald Trump i s'ha centrat en canvi en enviar un missatge d'esperança per a tots aquells joves que estan indignats per l'homicidi de George Floyd i d'altres afroamericans que han perdut les vides arran de la violència policial en els últims anys.

"Espero que (els joves) se sentin esperançats alhora que enfadats, perquè tenen el poder de canviar les coses. Han comunicat un sentit d'urgència que és del més poderós i transformador que he vist", ha dit Obama. "Només puc donar-los les gràcies (als joves) per ajudar a portar-nos fins aquest moment", ha afegit.

protestes estats units - efe

L'expresident els ha demanat que continuïn pressionant per "assegurar que es fan passos" cap a un canvi, perquè el que sol passar amb les protestes és que "arriba un punt en el qual l'atenció es distreu" o els grups de manifestants comencen a reduir-se.

Obama ha recordat que molts dels grans canvis històrics al país "han estat gràcies a la gent jove", i que tant Luther King com César Chávez, Malcolm X eren joves quan es van llançar als carrers, igual que les líders del moviment feminista o del dels drets de la comunitat LGTBQ.

"De vegades, quan em sento desesperançat, miro el que està passant entre la gent jove i em fa sentir optimista, em fa l'efecte que aquest país millorarà", ha afegit.

L'expresident ha matisat que "no es poden erradicar 400 anys de racisme de cop", pel que potser no sigui realista esperar un "canvi radical", però les protestes han estat "una oportunitat increïble perquè molta gent desperti" a les desigualtats que afecten a molts negres i llatins al país.

Obama s'ha dirigit a aquests joves negres i llatins per dir-los que "les seves vides importen", però també ha donat les gràcies a aquells policies que han expressat la seva solidaritat amb els manifestants pacífics, per considerar que "el canvi necessitarà la participació de tothom".