L'intel·lectual i nobel de la Pau xinès, Liu Xiaobo, ha mort aquest dijous sota custòdia en un hospital del nord del país, després d'haver estat recentment excarcerat per un càncer terminal, segons ha anunciat un comunicat oficial. Liu ha mort als 61 anys després de passar els últims nou a la presó, on se li va concedir el premi Nobel el 2010 pel seu activisme a favor de la democratització de la Xina.

Liu ha mort a "causa d'una fallada multiorgànica" després que dimarts passat li comencessin a aplicar cures intensives, segons ha precisat l'Oficina de l'Administració de Justícia de la ciutat de Shenyang, on el nobel estava ingressat. De fet, els afins a Liu ja sospitaven que havia mort abans s’anunciés, ja que l’hospital no havia publicat informacions sobre el seu estat de salut en tot el dia.

El final de Liu es va precipitar després que el passat 26 de juny el seu advocat Mo Shaoping anunciés que estava hospitalitzat, encara que sota custòdia policial, per tractar-lo de un càncer terminal de fetge. 

Des de llavors, es van succeir les peticions d'amics, organitzacions de drets humans i països perquè el Govern xinès permetés a Liu sortir a l'estranger a rebre ajuda mèdica. No obstant, Pequín en va fer cas omís, ja que ho va considerar una ingerència en els seus afers interns i els seus procediments legals.  

Davant la pressió internacional, les autoritats van anunciar el passat dia 5 que permetrien que especialistes estrangers, en concret dels Estats Units i d’Alemanya, viatgessin a la Xina per ajudar l'equip mèdic local. Finalment, van poder visitar-lo el cap de setmana passat.

Els metges estrangers van coincidir en el pronòstic dels especialistes xinesos, però van contradir la versió oficial que assegurava que Liu estava massa dèbil com per fer un viatge tan llarg.

Després d'aquesta visita, les autoritats van anunciar un empitjorament del seu estat de salut, tant pel procés cancerós com per l'aparició d'una trombosi venosa a la cama esquerra. Divendres es va informar que els metges havien deixat de subministrar-li medicaments contra el càncer, a causa del deteriorament que havia patit el seu organisme en els últims dies.

Liu, que havia passat diversos períodes empresonat anteriorment, va ser condemnat el 2009 a onze anys de reclusió per incitar a la subversió després d'ajudar a redactar l'anomenada "Carta 08", un manifest polític que demanava al règim comunista l'aplicació de drets constitucionals, com la separació de poders o la llibertat de expressió.

Un any després, se li va atorgar el Nobel de la Pau per la seva constant lluita per aconseguir la democratització de la Xina, tot i que no va poder viatjar a Oslo a rebre'l.