Almenys 70 persones van morir en naufragar davant l'embarcació precària en la qual pretenien viatjar de forma irregular a Europa des de les costes líbies, ha informat avui l'agència de notícies estatal tunisiana TAP. Segons la font, el bot neumàtic va ser albirat per vaixells de pesca tunisians quan navega a la deriva en aigües internacionals, a unes 40 milles de la ciutat meridional de Sfax, capital econòmica de Tunísia.

Els pescadors van avisar la Marina Nacional tunisiana, que va arribar a la zona i va aconseguir rescatar unes altres 16 persones amb vida, la majoria d'elles ciutadans de països de l'Àfrica subsahariana, que van ser traslladats a un hospital de la localitat.

Líbia: en guerra des de 2011

A finals d'abril, el primer ministre tunisià, Youssef Chahed, es va mostrar preocupat davant de l'augment d'arribades d'immigrants provinents de Líbia, país veí que es troba sumit en una guerra civil des de 2011.

"Temem que l'experiència de 2011, amb l'arribada de refugiats a Tunísia, es repeteixi", va declarar el cap del Govern en al·lusió als combats que des de fa un mes es deslliuren a Trípoli entre el Govern reconegut per l'ONU a la capital i les tropes sota el comandament del mariscal Jalifa Hafter.

El mariscal, que tutela un govern propi amb seu a Tobruk, va iniciar el setge a Trípoli el passat 4 d'abril, durant la visita oficial a la capital líbia del secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, en un clar missatge a la comunitat internacional.

550 morts en tres setmanes

En les gairebé tres setmanes de combats han mort més de 550 persones, mentre al voltant de 2.000 van resultar ferides i més de 30.000 s'han vist obligades a desplaçar-se de forma interna, segons l'Organització Mundial de la Salut. Els combats han afectat igualment els milers de migrants que estan confinats en centres de detenció del sud de Trípoli i que s'intenta traslladar a llocs més segurs al nord de la ciutat.

A més, les platges que s'estenen entre Trípoli i la frontera amb Tunísia s'han convertit en els últims dos anys en el principal bastió de les màfies que trafiquen amb éssers humans, malgrat la presència de patrulleres europees.

Segons dades de l'Organització Internacional per a les Migracions, organisme vinculat a Nacions Unides, més de 113.000 migrants van aconseguir travessar el 2018 la Mediterrània i arribar a les costes d'Europa a través de les tres rutes principals de la migració irregular, que desemboquen a Itàlia, Espanya i Grècia.