Els Estats Units (EUA) i  el Regne Unit han identificat al mateix responsable darrere dels darrers ciberatacs que han patit infraestructures i polítics: la Xina. Per una banda, la justícia estatunidenca ha imputat set ciutadans xinesos als quals se'ls acusa de ser part del grup de pirateria APT31, del qual es diu que ha passat uns 14 anys apuntant contra objectius nord-americans i estrangers per promoure els objectius d'espionatge econòmic i d'intel·ligència de la Xina. Per altra banda, el govern britànic no ha imputat encara ningú, però ha assenyalat l'estat xinès per les dues "cibercampanyes malicioses" dirigides contra la Comissió Electoral i contra parlamentaris britànics. Les dues potències estudien respostes a aquests atacs. 

Des del Regne Unit, s'ha afirmat que aliats del país com els Estats Units, planegen emetre declaracions similars per "exposar aquesta activitat i fer que la Xina rendeixi comptes pels continuats patrons d'activitat hostil que tenen com a objectiu les nostres democràcies". Diversos països com Nova Zelanda, Austràlia o tota la Unió Europea han mostrat la seva solidaritat amb les dues potències. 

EUA: anys de sospites

Segons les autoritats estatunidenques, els imputats fa uns 14 anys que ataquen objectius dels EUA i estrangers. "El Departament de Justícia no tolerarà els esforços del Govern xinès per intimidar els nord-americans que serveixen el públic, silenciar els dissidents que estan protegits per les lleis nord-americanes o robar les empreses nord-americanes", ha afirmat en un comunicat el fiscal general, Merrick Garland.

L'escrit d'acusació al·lega que els set incriminats, juntament amb desenes d'agents d'intel·ligència del Ministeri de Seguretat Pública de la Xina, pirates informàtics i altre personal de suport eren membres del grup APT31, que operava a la Xina i formava part d'un programa de ciberespionatge dirigit pel Departament de Seguretat de l'Estat de Hubei, ubicat a la ciutat de Wuhan.

El Regne Unit: un atac recent

"Puc confirmar que agents associats a l'estat xinès van ser responsables de dues cibercampanyes que tenien com a objectiu les nostres institucions democràtiques i parlamentaris", ha declarat el viceprimer ministre britànic, Oliver Dowden, qui ha afegit:  "Puc confirmar que agents associats a l'Estat xinès van ser responsables de dues cibercampanyes que tenien com a objectiu les nostres institucions democràtiques i parlamentaris". 

Segons ha detallat Dowden, els atacs es van produir l'estiu passat, contra la Comissió Electoral, que va ser "víctima d'un complex ciberatac" l'agost del 2021, en què agents afiliats a l'Estat xinès van guanyar accés als correus electrònics de la comissió i els seus sistemes de fitxers. Aquest atac "no va afectar la seguretat de les eleccions" i "no impactarà en com voten els ciutadans o participen en processos democràtics", ha subratllat. Finalment, ha assenyalat alguns punts, en comú amb els EUA: "A més, el Centre de Ciberseguretat nacional va valorar que gairebé amb seguretat un agent afiliat a l'Estat xinès conegut com a APT31 va intentar dur a terme activitat de reconeixement contra comptes de parlamentaris britànics durant una campanya el 2021".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!