La polèmica pel Qatargate al Parlament Europeu podria quedar-se curta. Almenys això és el que tem la Defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly, fruit de l'esclat de la trama dels presumptes suborns de Qatar i el Marroc a eurodiputats. "Sospito que poden sorgir nous casos, tot i que haurem d'esperar i veure què passa; però presumiblement, la investigació que està duent a terme la policia de Bèlgica i altres agents farà que sorgeixin més coses", ha afirmat O'Reilly en una entrevista a l'Agència EFE.

La responsable d'investigar les reclamacions per males pràctiques dels òrgans europeus critica que "si un país extern a la Unió Europea tracta d'influir en l'Eurocambra, no té per què donar-se d'alta en el registre de transparència i, òbviament, això significa que les coses es poden fer sense escrutini públic". Per tot plegat, Emily O'Reilly sosté que el Parlament Europeu disposa d'un "sistema molt dèbil" per poder controlar aquests conflictes d'interessos que ara s'han destapat i, per tant, que hi ha un seriós problema amb el retiment de comptes. De totes maneres, respecte a la trama que ara ha esclatat, la Defensora del Poble Europeu considera que les decisions que ha adoptat la mesa de l'hemicicle per donar-hi resposta, i que impliquen la paralització dels processos legislatius relatius amb Qatar o la prohibició de l'entrada a la cambra de persones vinculades a l'emirat, són adequades.

En tot cas, O'Reilly planteja mesures complementàries, com ara per exemple que l'Europarlament i la Comissió Europea es comprometin a impulsar un organisme de control ètic independent. "El Parlament Europeu va votar per una majoria molt destacada la suspensió de la vicepresidenta Eva Kaili, però res canviarà de veritat fins al dia que la cambra voti, amb aquesta mateixa majoria, a favor de constituir aquest organisme independent", ha assenyalat. De fet, ha volgut recordar que aquest era un compromís de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, abans de ser elegida per a aquestes responsabilitats. Emily O'Reilly insta, a més, a les institucions europees a refermar el seu lideratge: "Tenim 700 eurodiputats amb tota mena de perfils i actituds ètiques diferents, per això, el que ens cal és lideratge. Si no ve des de dalt, no passarà. Si els líders polítics del Parlament Europeu, la Comissió i el Consell no ho plantegen com una prioritat, no passarà ni canviarà res".

Més solucions per evitar casos com el Qatargate

Amb tot, la Defensora del Poble Europeu afegeix més receptes per tal que no es repeteixin casos com el Qatargate a l'Eurocambra. En aquest context, O'Reilly veu "imprescindible" que la Unió Europea "reconegui que molts actors tractaran d'influir-la, o directament corrompre-la, per trobar on estan les seves debilitats i solucionar-les", atès que és un "actor global de pes en termes polítics, comercials i de regulació". "De fet, el que seria sorprenent és que cap estat no intentés subornar gent de l'hemicicle o de la resta de l'administració europea", afirma la responsable de la Defensa del Poble Europeu. Per tant, l'eix bàsic passa per la "transparència", segons Emily O'Reilly, ja que, si no, "la Unió Europea estarà donant munició a gent que és escèptica o hostil cap al projecte comunitari". "Hem d'aconseguir un sistema anticorrupció que funcioni", ha conclòs.