L'acord de pau a Colòmbia va tocar la porta dels polítics i el Senat, després d'una maratoniana sessió, va aprovar per 75 vots a favor i 0 en contra ratificar els nous acords. Només el grup de l'expresident Álvaro Uribe, que va defensar una altra vegada rebutjar-los, es va absentar de la votació. Va eludir amb aquesta decisió passar a la història com l'únic grup polític que rebutjava la pau proposada pel Govern de Juan Manuel Santos. Avui dimecres toca al Congrés aprovar els nous acords i donar suport a la seva implementació immediata.

Com si l'olor de la sang la perseguís, com si estigués habituada més a la tragèdia que a qualsevol altra cosa, com si la mort volgués dormir amb ella sempre, Colòmbia, que estava preparada per assistir al debat polític en el Senat que ratificaria l'acord de pau firmat pel Govern i el grup guerriller de les FARC, va haver de donar preferència al tràgic accident d'aviació en què van morir 71 persones, entre ells 19 jugadors de l'equip brasiler Chapacoense que avui hauria de disputar el títol de la Copa Sud-americana de futbol a Medellín davant de l'Atlètic Nacional.

La notícia de la mort de tants passatgers va consternar tot Colòmbia i el món sencer. Podia haver passat en un altre lloc del planeta, però va passar a les seves muntanyes. I va passar, precisament, el dia que ells, els polítics colombians, havien de debatre sobre els nous acords de pau, els mateixos que intentaran acabar amb la guerra amb la guerrilla de les FARC, els mateixos que desitgen que la política en aquest país es faci sense armes.

Dura jornada la que va viure el Senat, però el resultat semblava escrit. Uribe no guanyaria aquesta vegada, com sí, en canvi, ho va fer el passat 2 d'octubre en el plebiscit en què el Govern va rebre un dur cop en perdre la votació del "sí" o "no" a la pau per una mínima diferència.

La pau a Colòmbia sembla un suro dins d'un remolí, va dir un dels senadors favorables a ratificar els nous acords.

Un dia sense plom

Però, sens dubte, un dels moments més emotius de la sessió va ser quan Richard Moreno, una de les víctimes de la tragèdia de Bojayá, població del Chocó afectada durament pel conflicte entre guerrilla i paramilitars, va prendre la paraula per dir que el cent per cent de la seva població i del seu territori pateix la crueltat d'aquesta guerra: "El 2 d'octubre la Colòmbia urbana va dir 'no' al plebiscit per la pau. La rural, que ha patit 52 anys de plom, amb el fusell de les FARC i dels paramilitars i moltes vegades de la força pública al clatell, va votar 'sí'. Si ratifiquen aquest acord, ens treuen un dia de plom i el camp produirà per a la ciutat, i les víctimes seran reparades. Aquest Congrés té la gran responsabilitat històrica d'acabar el conflicte armat amb la guerrilla o, almenys, garantir als que no tenim guardaespatlles, que no continuem tenint plom".

En un acte de grans dosis de pluralisme democràtic en què van parlar gairebé tots els senadors, convidats, gent del no i del sí, la senadora Claudia López, una de les defensores de la pau i de les més activistes en la política colombiana, va assenyalar que en ratificar els nous acords "es treu a la gent del tiroteig del Cauca".

Quan l'apunten amb un fusell

"No hi ha crims bons ni crims dolents. Ni les FARC són menys dolentes que els paramilitars. Creguin-me, quan a un l'apunten amb un fusell no importa de qui és, és igual de dolent, és igual de letal. Els colombians volen la pau, però no sobre la base de mentides, ni per discutir sobre el bloc de constitucionalitat, ni de conveniències, però sí sobre la base de complir ams les víctimes. El que volem és tenir per davant a la Colòmbia rural, a la vida abans que al càlcul polític i abans que als que vivim còmodament a Bogotà. És aprendre de la nostra pròpia experiència", va afegir Claudia López.

"És molt mesquí no entendre la diferència de vivències, i donar suport a la pau quan convé electoralment i rebutjar-la quan ja no convé", va dir la senadora que va acompanyar la seva exposició amb dos vídeos en els quals Uribe era el protagonista de l'exemple abans exposat.

Uribe, que va parlar després de López, va dir utilitzar la seva ment per tranquil·litzar-se després de la participació de la senadora. L'expresident va basar el seu rebuig dels nous acords en la inconstitucionalitat dels mateixos i, especialment, que, segons ell, pertanyen a una democràcia indirecta.

El procés de pau amb la guerrilla, que set vegades s'ha ratificat en el Senat, arriba avui al Congrés. S'espera que també sigui aprovat.