La polèmica marxa "Unir la dreta" convocada per un grup de blancs supremacistes i nacionalistes a Charlottesville, Virgínia (Estats Units), ha provocat avui diversos ferits per enfrontaments i ha obligat a declarar l'estat d'emergència de seguretat al governador de Virgínia, Terry McAuliffe.

Encara que l'inici de la marxa estava previst per al migdia a l'Emancipation Park, al centre de la ciutat, minuts abans s'han produït ja els primers xocs violents. Les consignes llançades entre manifestants, abillats amb banderes confederades i escuts de protecció, i els opositors, que acusen els organitzadors d'ideologia ultradretana, ràpidament han desembocat en cops i cops de puny.

Segons la policia de Charlottesville, els primers enfrontaments s'han saldat amb diversos ferits, sense precisar-ne la xifra exacta o la gravetat. Alhora, el governador de Virgínia, Terry McAuliffe, s'ha vist obligat obligat a declarar l'emergència estatal per ajudar "les autoritats a respondre a la violència", en el seu compte de la xarxa social Twitter.

Jason Kessler, organitzador de la marxa, ha subratllat en un comunicat que es tracta de defensar la primera esmena de la Constitució, que protegeix la llibertat d'expressió i donar suport a "els grans homes blancs que estan sent difamats, calumniats i enderrocats als Estats Units."

La polèmica marxa "Unir la dreta" s'ha organitzat en protesta per la retirada d'una estàtua homenatge al general confederat Robert E. Lee, que va liderar les forces del sud durant la Guerra Civil nord-americana, i que ja va generar xocs violents ahir a la nit a la ciutat.

La manifestació ha estat descrita com "la trobada d'odi més gran de la seva classe en dècades als Estats Units", segons el Southern Poverty Law Center, un grup que investiga als grups que fomenten la violència racial.

Charlottesville, situada a 300 quilòmetres al sud-oest de Washington, compta amb 46.000 habitants i és la seu de la Universitat de Virgínia.