Els presidents dels EUA i Rússia, Donald Trump i Vladímir Putin, s'han reunit avui per primera vegada cara a cara aprofitant la seva assistència en la cimera de líders del G20, que se celebra aquests dies a Hamburg (Alemanya).

Trump va assegurar en una pausa de la reunió en la qual es va adreçar als periodistes que la conversa entre ambdós va anar "molt bé" i que espera que "moltes coses molt positives" per als EUA, Rússia i tot el món succeeixin arran d'aquesta reunió. Putin, per la seva banda, es va mostrar esperançat que d'aquesta trobada surtin "resultats" i va assegurar estar "encantat" d'haver-se entrevistat finalment en persona amb el president dels EUA.

El nord-americà va agregar que confia que els contactes al més alt nivell entre Washington i Moscou prossegueixin després d'aquesta primera reunió, i Putin va destacar que només de forma personal es poden abordar certes qüestions crítiques. Després, Trump i Putin es van estrènyer la mà per uns segons davant de les càmeres en una encaixada neutra, ferm però breu, molt diferent d'altres del president nord-americà que han donat lloc a multitud de comentaris.

Les seves declaracions als mitjans s'ha produit dins de la sala on ha tingut lloc la reunió bilateral, amb ambdós asseguts a sengles sofàs blancs, separats per una taula amb unes flors, i amb la presència tan sols a l'estança de dos traductors, el ministre rus d'Exteriors, Serguéi Lavrov, i el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson.

Aquesta pausa per a la premsa ha tingut lloc sobre les 16.15 hora local (14.15 GMT), entre les dues parts de la trobada que van mantenir els dos líders. Els dos líders, però, ja s'havien saludat breument, amb una encaixada i un intercanvi de salutacions, poc abans que comencés la primera sessió de treball amb tots els caps d'estat i Govern del G20. Davant de la mirada del primer ministre japonès, Shinzo Abe, i el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ambdós presidents s'han saludat i, posteriorment, Trump li ha donat un cop amistós a l'esquena a Putin.

Encara que ni Moscou ni Washington no han difós una agenda formal de la trobada, els experts coincideixen que Trump i Putin parlaran principalment de la guerra a Síria, el conflicte a Ucraïna i la lluita contra el terrorisme internacional.