El president dels EUA, Barack Obama, ha passat avui el testimoni del "canvi" que li va portar a la Casa Blanca a tots els ciutadans, a qui ha demanat ser "guardians" de la democràcia i no donar-la per asseguda en un emotiu i optimista discurs de comiat que va tancar amb el seu famós lema "Sí, es pot".

"Els demano que creguin. No en la meva capacitat per aconseguir el canvi, sinó en la seva", ha emfatitzat Obama en el seu missatge final al poble nord-americà, pronunciat en el centre de convencions McCormick Place de Chicago davant d'unes 18.000 persones deu dies abans de cedir el poder al seu successor, el republicà Donald Trump.

"Vostès van ser el canvi. Vostès van respondre a les esperances de la gent, i gràcies a vostès, en gairebé cada mesura, els Estats Units són un lloc millor i més fort que quan comencem", ha insistit Obama.

Treballo per fer

El mandatari ha recapitulat que, si fa vuit anys hagués promès que el país "deixaria enrere una gran recessió", obriria "un nou capítol amb el poble cubà, tancaria el programa nuclear de l'Iran", aconseguiria la legalitat del matrimoni homosexual i reformaria el sistema sanitari, li haurien dit que aspirava a "massa".

Malgrat dibuixar un panorama encoratjador, Obama ha advertit sobre algunes de les amenaces a la democràcia, entre elles que "no funcionarà sense la sensació que tots tenen oportunitats econòmiques".

També ha admès que, malgrat el caràcter històric de la seva elecció com el primer president negre dels EUA, el racisme continua viu al país i queda "més feina per fer" per eliminar els prejudicis contra les minories i els immigrants.

EUA postracial

"Després de la meva elecció, es va parlar molt d'un Estats Units postracial. Aquesta visió, encara que benintencionada, mai no va ser realista. Perquè la raça segueix sent una força potent i sovint divisòria en la nostra societat", ha reconegut.

Així que "hem d'esforçar-nos més, començant amb la premissa que cadascun dels nostres conciutadans estima aquest país tant com nosaltres", va urgir Obama, encara que ha agregat que no és tasca fàcil. "Per a molts de nosaltres, és més segur refugiar-nos a les nostres pròpies bombolles".

La seva recepta davant d'una societat on "el partidisme nu" i la "creixent estratificació econòmica i regional" van a l'alça és que tots acceptin "la responsabilitat de la ciutadania" i siguin "guardians" de la democràcia, no només quan hi hagi una elecció, sinó "durant tota la vida".

El poder del poble

"La nostra democràcia es veu amenaçada si la donem per asseguda", ha dit Obama en subratllar que la Constitució no té "poder" per si sola, sinó que és "el poble" qui l'hi atorga amb la seva participació. A deu dies que Trump assumeixi el poder, Obama es va comprometre a garantir una transferència "pacífica", perquè el pròxim Govern "pugui ajudar-nos a emprendre els molts desafiaments que encara enfrontem".

Amb prou feines ha esmentat el president electe en la seva intervenció, però Obama sí que va advertir contra el "debilitament dels valors" que defineixen al país i va sostenir de manera taxativa que rebutja la "discriminació" contra els musulmans nord-americans.

Tampoc no ha tingut el discurs d'Obama gaires al·lusions a la política exterior, encara que el president ha presumit que cap organització terrorista estrangera no ha aconseguit executar un atemptat al país en els seus vuit anys en la Casa Blanca, i ha assegurat que el grup gihadista Daesh "serà destruït".

Mai sa i estalvi

"Ningú que amenaci als Estats Units no serà mai fora de perill", ha recalcat Obama. Pel perill del Daesh i l'amenaça a l'hegemonia que suposen Rússia i la Xina, Obama ha cridat als nord-americans a estar "vigilants, però no espantats".

"Rivals com Rússia o la Xina no poden superar la nostra influència en tot el món, tret que renunciem al que defensem i ens convertim en un altre país gran que abusa dels seus veïns més petits", ha comentat sobre això.

La part final del discurs ha estat el més emotiu, amb agraïments d'Obama als simpatitzants demòcrates que es van mobilitzar des de la seva primera campanya, al seu personal i assessors, i sobretot a la seva família.

La seva millor amiga

Entre llàgrimes, ha dit de la seva dona, Michelle, que és la seva "millor amiga", que va assumir un paper com a primera dama "que no havia demanat" amb "gràcia, estil i bon humor", i que ha fet de la Casa Blanca "un lloc que pertany a tots".

Ha parlat també amb orgull de les seves dues filles, Malia i Sasha, i del seu vicepresident, Joseph Biden, en qui ha guanyat "un germà", ha explicat que elegir-ho com el seu número dos va ser la primera decisió que va prendre com a candidat demòcrata a la Casa Blanca el 2008 i "la millor".

Amb l'única absència de Sasha, que es va quedar a Washington estudiant per a un examen, segons la Casa Blanca, Michelle, una Malia visiblement emocionada, Biden i la seva dona, Jill, van acompanyar Obama a l'escenari quan el discurs ha acabat.