Una jutgessa ha ordenat avui presó preventiva per a Paul Manafort, l'excap de campanya del president dels Estats Units, Donald Trump, que haurà d'esperar a la presó a ser jutjat per dos casos relacionats amb la investigació de la trama russa.

Manafort està acusat d'obstrucció a la justícia per contactar amb testimonis de la seva causa, emmarcada en les indagacions sobre la presumpta implicació de Rússia en la campanya electoral del 2016 als Estats Units. L'excap de campanya de Trump s'ha declarat avui no culpable dels dos últims càrrecs de què ha estat acusat: conspiració per obstruir a la justícia i d'entorpir-la.

La setmana passada el fiscal especial de la causa, Robert Mueller, va afegir a Manafort aquests càrrecs, que se sumen als que ja atresorava. Mueller també va atribuir aquests delictes a Konstantin Kilimnik, l'home de confiança de Manafort a Ucraïna i vinculat directament amb el Kremlin, que es va veure afectat per primera vegada en la instrucció del cas.

Ambdós van provar suposadament de persuadir "de manera corrupta" dos testimonis entre febrer i abril per influir en els testimonis oficials en relació amb el cas davant del tribunal federal del Circuit del Districte de Colúmbia.

Manafort encara en els propers mesos dos judicis davant dels quals s'ha declarat no culpable: un de fixat per al 24 de juliol a Virgínia i un altre que començarà el 17 de setembre a Washington, tot just dos mesos abans de les eleccions legislatives de novembre.

Mueller investiga des de maig del 2017, de manera independent al govern del EUA, presumptes llaços entre membres de la campanya de Trump i el Kremlin per interferir en les eleccions del 2016. L'excap de campanya, segons Mueller, en va treballar entre 2006 i 2017 per a governs estrangers, inclòs l'Executiu prorús de l'expresident ucraïnès Víktor Ianukóvitx (2010-2014) i altres oligarques russos, que va ajudar a millorar la seva imatge a Washington sense comunicar-li-ho al govern dels EUA, la qual cosa constitueix un crim.

El procés contra ell és producte de la trama russa, però no està relacionada directament amb les activitats que va desenvolupar entre juny i agost del 2016 com a cap de la campanya de l'ara mandatari, d'on va dimitir després de descobrir-se que havia ocultat el cobrament de 12,7 milions de dòlars per assessorar Ianukóvitx.