El Girona fa tres dies que celebra un ascens històric. Una celebració justificada perquè el club s’estrenarà a Primera Divisió després de 86 anys. L’empat contra el Saragossa (0-0) va posar punt i final a una agonia que feia tres temporades que s’allargava. Ara, el club, té clares quines són les línies mestres d’un projecte per consolidar-se entre l’elit del futbol espanyol.

Montilivi

L’estadi Municipal de Montilivi té capacitat per a 9.200 espectadors, una xifra que no arriba al mínim establert  per la Lliga de Futbol Professional. Els estatuts de la Lliga, en l’article número 19 referent a instal·lacions esportives, assenyala que els camps de Primera hauran de tenir un aforament mínim de 15.000 espectadors.

El camp del Girona superava el mínim establert pels recintes de Segona (6.000 espectadors) però es queda petit per fer el salt de categoria. Així, el club haurà d’aprofitar l’estiu per fer obres i augmentar la capacitat de Montilvi. Al tractar-se d’un estadi municipal, la responsabilitat és compartida amb l’Ajuntament. Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va assegurar a Rac1 que el consistori faria tot el passible per ajudar al club: “Si tot va bé i els estudis són correctes, s’augmentaria l’aforament amb una graderia suplementària d’entre 2.500 i 3.000 persones. Això seria una primera fase. L’any vinent es podria créixer amb 3.000 més gràcies a una graderia situada al Gol nord”.
 

Estadi Montilivi Girona   Girona FC
Així està l'estadi municipal de Montilivi / Girona FC

Segons Madrenas, el club ja tenia previst dedicar les vacances a millorar l’estadi amb obres als lavabos i als accessos. Unes obres que no estaven condicionades per l’ascens del primer equip. 

Evitar el descens

L’únic objectiu del Girona per a la temporada 2017/18 és mantenir la categoria. L’equip no pot aspirar a res més després de ser un nouvingut. El club haurà de dotar la plantilla d’eines suficients per acabar entre els 17 primers i consolidar l’ascens.

Per primera vegada en els últims onze anys, la Primera Divisió comptarà amb tres equips catalans. El Girona acompanyarà el Barça i l’Espanyol amb l’esperança de sobreviure a una categoria cada vegada més complicada. Els gironins han de tenir en ment les últimes experiències del Nàstic de Tarragona (2006/07) i el Lleida Esportiu (1993/94) a Primera. Els dos equips van patir ‘mal d’altura’ i l’ascens es va convertir en descens una temporada després.

Pujar a Primera té premi: 46 milions d’euros. El Girona ingressarà uns 41 milions més per drets de televisió i haurà d’invertir-los amb encert per posar les primeres pedres d’un projecte que vol convertir la Segona Divisió en un record.

Seguir amb Machín

La secretaria tècnica té la missió d’encertar en les incorporacions i concentrar les inversions en futbolistes que millorin la plantilla i donin un salt de qualitat imprescindible per adaptar-se al canvi de categoria. Quique Cárcel, director esportiu, ha reconegut que fa mesos que treballa en la confecció del nou equip i ha assegurat que alguns fitxatges ja estan aparaulats. Uns fitxatges que compten amb el vistiplau de l’entrenador Pablo Machín, que tot i tenir ofertes per marxar, serà l’encarregat de dirigir el Girona en el seu debut a Primera. “El més normal és que segueixi”, va reconèixer l’entrenador sobre la mateixa gespa de Montilivi.

La continuïtat de Machín, principal artífex del ressorgir del club en les últimes quatre temporades, la corrobora el president Delfí Geli: “Portem molt temps junts, ha fet una gran feina i es merexi gaudir-ho a Primera".

Cares noves

Cárcel haurà d’assumir el difícil paper de donar baixes a futbolistes que tenen un vincle emocional amb el club. Es preveu un estiu mogut entre sortides, cessions i fitxatges. La clau, serà mantenir el bloc en què ha confiat Machín durant tota la temporada i reforçar-lo amb jugadors que tinguin el nivell suficient per rendir a Primera Divisió.

El Girona afrontarà el mercat de fitxatges amb les esquenes cobertes. I és que el club reforçarà el seu vincle de col·laboració amb el Manchester City. Aquesta temporada, les cessions de jugadors joves com Pablo Maffeo i Pablo Marí ja han evidenciat les bones relacions entre els dos clubs. Una relació que s’intensificarà amb l’ascens.

Txiki Begiristain, director esportiu del City, ja ha anunciat que algun jugador més farà el mateix camí que Maffeo i Marí: “Els ajudarem -al Girona- en el que puguem. Tenim molt bona relació i crec que hi haurà algun cedit més però hem de parlar amb ells”.

El Barça també podria ser una peça clau en el rearmament del Girona per afrontar el repte de mantenir la categoria. Si el filial blaugrana acaba la temporada sense aconseguir l’ascens a Segona, el club gironí es pot convertir en un aliat perfecte per fer créixer les promeses més fermes de La Masia que no tenen espai en el primer equip. Un tracte on les dos parts sortirien guanyant.