Vaga educació | La Guàrdia Urbana xifra en 22.000 els manifestants

A. Solé, J.Pellicer i N. Portella

Dimarts, 15 de març de 2022

VÍDEO | Vaguistes tallen un carrer a Santa Coloma 

Manifestació a Girona sota la pluja:

A Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), un grup de docents ha tallat un carrer principal, interrompent el servei de bus al passeig de Llorenç Serra i l'avinguda de Santa Coloma.

EP

La Junta de Personal Docent de les Terres de l'Ebre (Tarragona) ha penjat una fotografia d'un autobús de manifestants dirigint-se a la manifestació de Barcelona, i CGT Ensenyament ha fet el mateix amb els autobusos del Camp de Tarragona.

Els sindicats educatius Ustec·Stes, CC.OO., Intersindical-CSC, Aspepc·Sps, UGT, CGT i Usoc, que van convocar la vaga després de l'avenç de l'inici de curs, reivindiquen invertir el 6% del PIB en educació, la "reversió de les retallades", l'estabilització del personal, la retirada del nou currículum i, també, de l'ordre de calendari escolar.

El Departament d'Educació ha denegat finalment el concert a secundària a dues escoles de l'Opus Dei que mantindran la separació per sexe. Es tracta de l'escola Viaró de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i la Campjoliu, a l'Arboç (Baix Penedès), segons la resolució publicada aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). 

S'ha convocat una manifestació a les 11.30 hores als Jardinets de Gràcia de Barcelona, que discorrerà fins a la Conselleria d'Educació de la Generalitat, i aquest dimecres i dijous hi haurà més mobilitzacions, a Barcelona --coincidint amb el Saló de l'Ensenyament-- i en altres ciutats com Tarragona, Girona, Lleida, Manresa (Barcelona), Tortosa i Amposta (Tarragona).

 

 

Autobusos de Tarragona carregats de mestres i professors es preparen per anar a Barcelona a manifestar-se:

Teresa Esperabé (Secretària General de la Federació d’Ensenyament) i Javier Pacheco (Secretari General CCOO de Catalunya) atenen la premsa davant del piquet informatiu a l’escola Institut Escola Trinitat Nova.

Sergi Alcàzar

Els portaveus dels partits van comentar la vaga aquest dilluns: des d'ERC, Marta Vilalta va expressar el seu respecte per la convocatòria però va defensar que moltes de les demandes sindicals ja "s'estan treballant" des de la Conselleria; i Josep Rius, de Junts, va opinar que el Govern no pot menysprear la convocatòria i ha de preguntar-se el motiu pel qual s'ha arribat fins aquí i si s'ha fet "una mica malament".

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, sobre la vaga: "Avui la vaga d'educació envia un clam al Govern per resoldre les mancances estructurals del sistema educatiu"

Educació vol aconseguir un "gran acord" amb la part social abans que acabi el curs. Ha apuntat que des del 2017 no s'ha signat cap acord per les dues parts en el marc de la mesa sectorial. Per això, ha afirmat que l'èxit seria aconseguir aquest consens. Per aconseguir-ho, s'estan convocant reunions bilaterals amb tots els sindicats amb representació a la mesa per recollir propostes i poder arribar a un preacord a finals de mes.

La directora general ha rebutjat ajornar l'inici del calendari escolar un any perquè s'ha preguntat què aportaria això quan és un debat que ja s'ha fet durant anys. En canvi, sí ha dit que més enllà de l'inici de classes el 5 de setembre, "hi ha molts temes que es poden debatre"

Collell ha assegurat entendre el cansament i la fatiga pandèmica que també han viscut els docents però ha lamentat que la convocatòria de vaga torna a recaure sobre els alumnes. Ha afegit que els canals de comunicació "estan oberts" i ha obert la porta a "buscar alternatives" a la compensació pels dies d'avançament del calendari escolar, que fins ara era la jornada intensiva al setembre.

El Departament d'Educació ha demanat als sindicats que tornin a la mesa de negociació perquè ha assegurat que té voluntat d'escoltar-los i arribar a un acord. Ho ha dit la directora general de Professorat, Dolors Collel, en declaracions a Catalunya Ràdio, qui ha criticat que els sindicats no s'han presentat a les tres darreres convocatòries. 

Pintades a l'IES Maragall de Barcelona que criden a la vaga

Davant d’aquestes aturades, el Departament d’Empresa i Treball ha decretat els serveis mínims pels dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març per tal que les escoles puguin funcionar amb la màxima normalitat possible. Tot dependrà, evidentment, del seguiment que tingui l’aturada per part dels docents. 

Aquest dimarts comença tot. A primera hora de demà se sabrà si la vaga de cinc dies d’aquest mes de març estarà secundada per bona part de la comunitat educativa o si només la tirarà endavant una minoria dels docents. Tot i que és significatiu que les famílies hi donen suport. 15, 16, 17, 29 i 30 de març són els dies que els sindicats del món educatiu han triat per fer vaga.

Piquts informatius a l'entrada de l'Institut Emperador Carles, a Barcelona

Una vintena de representants de la plataforma USTEC han passat la nit davant el Departament d'Educació