La crisi energètica ja fa mesos que dura i està provocant un augment interminable dels preus, entre d'altres, del gas. Ara bé, aquesta situació es podria complicar encara més després que Rússia hagi decidit cessar el subministrament a Alemanya a través del gasoducte Yamal-Europa, el més gran entre Rússia i Europa. Aquesta situació no és nova, ja que es va produir quelcom semblant entre els mesos d'octubre i novembre d'enguany. En aquella ocasió, el país eslau es va defensar al·legant que havia d'omplir els seus dipòsits de gas abans de reactivar el subministrament a Europa.

Ara, suposadament, Rússia hauria d'estar enviant gas a Europa, però no ho fa i això l'única cosa que aconsegueix és posar a Europa, el seu principal client, contra les cordes. A més d'aquesta inestabilitat, cal recordar que la relació Rússia i Europa cada vegada és més complicada políticament parlant, ja que el gasoducte Nord Stream 2 que es retarda en la seva posada en funcionament i això provocarà que Alemanya afronti aquest hivern amb les seves reserves de gas més baixes de l'última dècada.

Tot plegat també ha afectat les relacions diplomàtiques perquè hem viscut una expulsió recíproca de diplomàtics. El passat dia 15 de desembre Alemanya va declarar persones no grates a dos diplomàtics russos després d'un tribunal berlinès condemnés a cadena perpètua a un rus per l'anomenat "assassinat de Tiagarten", que segons la Justícia alemanya va ser un "encàrrec estatal".  Moscou va respondre aquest dilluns amb l'expulsió de dos diplomàtics alemanys.

Rússia no sap res...

Davant de tota aquesta tensió, Rússia s'ha tornat a excusar assegurant que aquesta problemàtica no està relacionada amb la posada en marxa del Nord Stream 2, frenat per l'Agència Federal de Xarxes alemanya fins a juny de 2022, segons ha declarat aquest mateix dimarts el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Peskov ha assegurat que "hem de preguntar sobre els motius concrets a Gazprom. No existeix cap relació. Es tracta d'una situació absolutament comercial", preguntat si existia relació entre el cessament dels subministraments per Yamal-Europa i la paralització del Nord Stream 2.

El gegant gasístic rus Gazprom es va negar a reservar capacitats addicionals de subministrament pel gasoducte Yamal-Europa per a aquest dimarts, després de la qual cosa es va iniciar el bombament en direcció contrària, d'Alemanya a Polònia. La direcció del flux gas en el gasoducte depèn de les comandes que rep l'operador dels clients i pot canviar si sorgeixen comandes amb majors preus en la direcció contrària.

Gazprom, que ha optat per reservar diàriament o setmanalment les capacitats d'aquest gasoducte, va aturar el bombament a Alemanya, després de diversos dies de reducció gradual dels volums de gas transportat. Segons experts, Rússia podria estar pressionant d'aquesta manera a Europa amb la finalitat d'accelerar la posada en marxa del polèmic gasoducte, que transportarà el gas rus directament a Alemanya sense creuar el territori ucraïnès.

Sense Rússia, el gas haurà de venir d'Ucraïna

Mentre Moscou insisteix que es tracta d'un projecte exclusivament econòmic, desperta inquietuds a Occident, en considerar que incrementa la dependència energètica de la Unió Europea (UE) de Rússia, que ja no dependrà d'Ucraïna per a transportar el seu gas.

El Govern ucraïnès tem que Moscou prescindeixi, quan expirin els contractes en 2024, de la ruta que travessa Ucraïna, la qual cosa no sols li privaria d'una important font d'ingressos -rep uns 2.000 milions de dòlars a l'any pel trànsit- sinó que donaria via lliure perquè Rússia intensifiqués la seva guerra contra Ucraïna.