Des que el juliol de 2022 fes el salt al parc OPDE, la borsa espanyola ha patit una sequera total d'estrenes borsàries que s'espera que pugui arribar a la seva fi en les properes setmanes. Després d'haver-se cancel·lat la possibilitat d'Astara, filial de Bergé, fa només uns dies a causa de les condicions de mercat, el mercat espera fins a cinc noves companyies puguin començar a cotitzar en els propers mesos.

En concret, Puig, Europastry, Hotelbeds, Volotea i Tendam es postulen com les candidates més clares per sortir a borsa i la valoració conjunta de totes elles podria assolir més de 20.000 milions d'euros, segons les primeres estimacions dels analistes.

Puig, el grup català de perfumeria conegut per les seves icòniques marques de luxe presidit per Marc Puig, està cridat a liderar el camí amb un debut borsari planejat per al maig. L'empresa va oficialitzar dilluns la seva intenció de sortir a borsa amb què pretén captar més de 2.500 milions d'euros amb una valoració total que els analistes estimen en els 10.000 milions d'euros.

L'operació, que serà l'estrena borsària més gran a Espanya des de Aena el 2015, té previstes la fixació del preu el 30 d'abril i l'admissió a cotització de les accions el proper 3 de maig, encara que tot dependrà de les condicions del mercat.

Per la seva part, encara que al principi estava en la dicotomia de sortir a borsa o finançar per capital privat, Hotelbeds, un dels principals actors en la indústria de viatges i hospitalitat, contempla una sortida a Borsa després de l'estiu amb una valoració de més de 4.000 milions, després d'haver rebutjat ofertes de fons de capital risc per un import inferior.

Segons un comunicat, l'empresa liderada per Nicolas Huss planeja refinançar fins a 1.300 milions del seu passiu i s'ha compromès a reemborsar als seus tres accionistes principals —els fons Cinven, CPPIB i EQT- els 240 milions d'euros que li van proporcionar durant la pandèmia per evitar el seu col·lapse.

El següent en la llista seria Europastry, líder al sector de masses congelades de fleca, també està considerant unir-se a l'onada de sortides a Borsa aquest juliol, segons fonts de mercat, amb una valoració inicial d'aproximadament 3.000 milions d'euros. Aquest preu estaria en línia amb els múltiples que s'han pagat en altres operacions al sector com la recent compra de Monbake per 900 milions.

L'operació contemplaria la combinació d'una OPV (Oferta Pública de Venda) per donar sortida del capital a MCH amb una ampliació de capital (Oferta Pública de Subscripció) amb els fons del qual la companyia obtindria liquiditat per continuar amb els seus plans de creixement i expansió que s'estan duent a terme sota la presidència de Jordi Gallés. En qualsevol cas, segons expliquen aquestes fonts, la família fundadora mantindria la seva posició tal com és ara.

Per la seva part, Tendam, propietària de la reconeguda cadena de moda Cortefiel, espera debutar en Borsa aquest juny. Segons fonts del mercat, la idea dels socis és col·locar entorn del 25% del capital de la companyia al mercat per captar uns 600 milions, per la qual cosa la valoració de Tendam podria situar-se en una forquilla d'entre 2.400 milions i 2.700 milions.

Recentment, la companyia encapçalada per Jaume de Miquel ha continuat fent passos per a la seva sortida amb una amortització anticipada de 300 milions d'euros en bons que acaba d'executar, amb quatre anys d'antelació respecte als venciments marcats al calendari inicial.

L'últim en posicionar-se sobre aquest tema ha estat Volotea que va comunicar el seu conseller delegat Carlos Muñoz aquest dimarts que ha obert la porta a executar la seva anunciada sortida a borsa al llarg del segon semestre de l'any, però no descarta retardar-la a 2025 o 2026 si no es donen les condicions òptimes de mercat. L'aerolínia podria assolir fins als 850 milions, segons les ràtios dels seus comparables.

L'empresa hi ha assegurada que part dels fons obtinguts de la seva entrada al mercat de valors es destinaran a liquidar de manera anticipada els 313 milions d'euros que l'empresa encara deu tant a la SEPI com a l'ICO pel rescat financer obtingut després de la crisi del covid-19.

Finalment, Restaurant Brands Iberia, Cosentino i OK Mobility estan avaluant la possibilitat de sortir a Borsa el 2025.