El 2017, any marcat per l'auge del procés independentista, no va ser tan negatiu per les pimes catalanes com des d'algunes associacions es preveia. De fet, el nombre de pimes va créixer el 2017 a Catalunya en 5.789, fins a arribar a les 519.109, un 1,1% més que el 2016, i van augmentar les seves vendes un 8,6% aquell mateix exercici. Aquestes dades s'extreuen de l'Anuari de la Pime Catalana que elabora anualment la patronal Pimec, fet a partir dels estats comptables de 82.060 petites i mitjanes empreses catalanes, i ha estat presentat aquest matí pel president de la patronal, Josep González, i el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan

En paraules del secretari d'Empresa de la Generalitat, Joaquim Ferrer, "el 2017 es van anunciar moltes plagues d'Egipte" i "la fi del món per a Catalunya" com a conseqüència del procés sobiranista, "però les xifres són tossudes, per molt que les vulguin recargolar", ha asseverat. Per la seva banda, González ha insistit que durant i després dels fets polítics de la tardor del 2017, Pimec ja va dir que havia estat un bon any i ha afirmat que les dades ho corroboren. "Vam dir que anàvem bé", ha destacat, alhora que ha reclamat que quan es parli de xifres no es barregi amb política. D'altra banda, ha afirmat que per les informacions que tenen el 2018 "també serà un bon any". 

Així doncs, en la dissetena edició d'aquest anuari s'analitzen les dades del 2017, les últimes disponibles, que revelen que el valor afegit brut aportat per les pimes catalanes va créixer un 4,3%, fins als 121.047 milions d'euros, i que aquest tipus d'empreses van generar un 3% més d'ocupació el 2017, fins a sumar els 1,88 milions d'ocupats.

En definitiva, un balanç "molt positiu del 2017", tot i que segons González "també cal ser crítics", i assegura que "les pimes catalanes estan fent els deures, però també caldria renovar els llibres de text", ha explicat. En aquest sentit, com a crítica, el president de Pimec recorda que tot i els bons indicadors, "la productivitat per ocupat no millora, és l’única cosa negativa que trobem. Creiem que és fruit que moltes vegades es pensa només en temes salarials i no en productivitat, cosa que ha de canviar perquè si no creix el salari i la productivitat alhora, deixarem de ser competitius".

Per la seva banda, Ferrer rebat els arguments catastrofistes amb l'economia catalana arrel del procés independentista i diu que "si realment les pimes s’han incrementat en gairebé 6.000 les empreses el 2017 a Catalunya en sectors molt importants... no fa falta dir res més". Al final, "són centres productius a Catalunya que augmenten l’ocupació i la inversió a Catalunya". Alhora, el secretari d'Empresa demana "no obsessionar-se amb els rècords", i recorda que "s’ha de poder dir quan les coses van bé i quan no". 

Més internacionalització

El 9,8% de les pimes va exportar l’any 2017, el mateix percentatge que el 2016. Per sectors d’activitat, un 5,1% de les empreses exportadores pertanyen al sector primari, un 25,7% a la indústria, un 1,9% a la construcció, i un 7,8% als serveis. Guinjoan ha exposat els resultats de les pimes exportadores comparats amb les no exportadores, tot afegint que "les pimes que exporten són més grans, més productives i més rendibles", de manera que existeix una relació directa entre dimensió i exportació, entre d'altres característiques identificades.

Entre altres coses, les pimes amb més intensitat tecnològica són les que més exporten, essent un 42% de les d'intensitat alta i un 42,7% amb intensitat tecnològica mitjana-alta. Per últim, el director regional de Banc Sabadell a Barcelona, Xavier Comerma, també present a la presentació, ha posat en valor l’Anuari de l’Observatori de la Pimec com a "referent" i com a eina indispensable d’informació empresarial. “Les pimes i el comerç exterior són elements claus per a la nostra entitat bancària. Som molt conscients que les petites i mitjanes empreses són les qui fan funcionar la nostra economia”, ha conclòs.

Finalment, pel que fa a la rendibilitat financera de les pimes catalanes, es va situar en el 7,4% el 2017, un nivell lleugerament inferior al del 2016 (7,7%). Per dimensió, la rendibilitat financera més alta el 2017 la va registrat la petita empresa (12,3%), seguida de la mitjana (11%) i la micro (6,5%). D'altra banda, la rendibilitat econòmica es va situar en el 5,8%. En l'estructura del passiu, el 2017 segueix augmentant el pes dels recursos propis fins a assolir el 51,8% del total.