El preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista de l'Estat aquest dilluns, 3 de gener, pujarà en concret un 9,88% respecte al preu d'aquest diumenge, però per sota del llindar del 200 euros per quart dia consecutiu. Concretament, assolirà els 150,50 euros per megawatt/hora (MWh), segons dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). segons l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat (OMIE). Amb aquesta pujada es trenca la tendència a la baixa que s'havia mostrat els darrers dies.

Durant les festes de Nadal, el preu mitjà de la llum va entrar en una espiral baixista, arribant al 27 de desembre amb el valor mínim del mes, amb 96,08 euros/MWh; però va continuar pujant a posteriori fins arribar als 150,50 d'aquest dilluns.

Tarifes per trams

Per trams horaris, el preu mínim de la llum per aquest 3 de gener es donarà entre les 23.00 i les 24.00 hores, amb 100,36 euros/MWh, mentre que el màxim, de 189,26 euros/MWh, es registrarà entre les 8.00 i les 9.00 hores. 

El preu de l'electricitat del tercer dia del 2022 serà un 37% més barat que la mitjana del mes de desembre, que ha sigut el més car de la història amb una mitjana del cost de l'electricitat de 239,16 euros/MWh. Així mateix, continua un 220% per sobre dels valors de fa un any, ja que el 3 de gener del 2021 el preu de la llum era de 46,93 euros.

Mitjana de 239 euros/MWh al desembre

El mes de desembre va començar marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana alguns dies de fins a uns 100 euros/MWh i amb certs repunts que superaven àmpliament la cota dels 200 i els 300 euros/MWh. La volatilitat s'ha mantingut en l'última setmana, de manera que l'encariment de la llum s'ha desbocat i el preu mitjà mensual de desembre s'ha situat en 239,1 euros, és a dir, més de 39 euros que el passat octubre, el mes amb la mitjana més cara fins avui amb 200 euros/MWh.

L'escalada de preus de la llum s'explica per l'encariment del preu del gas i el petroli, els drets d'emissions de CO2 i els problemes per posar en marxa el gasoducte Nord Stream 2, que han portat els valors que es paga per l'electricitat al mercat majorista a valors mai vistos. .El pic més elevat registrat del preu de la llum va ser el 23 de desembre, quan va arribar als 383,67 euros. Aquest dilluns, el cost que paguen els usuaris amb una tarifa PVPC serà un 60% inferior al màxim històric. Segons dades del Banc d'Espanya, vora un 40% de les famílies a l'Estat disposen d'aquesta tarifa. La resta de clients tenen una tarifa contractada al mercat lliure i paguen un import fix cada mes per la llum.

Pròrroga en les rebaixes fiscals

Davant aquesta situació, el govern espanyol ha ampliat fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos a la factura de la llum que paguen tots els consumidors per pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant en els ciutadans. En concret, s'han prorrogat fins al 30 d'abril les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. Ara bé, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, fins al 31 de març.

 

Imatge principal: imatge de recurs d'una bombeta / Unsplash