Espanya ha consolidat la seva posició com a líder europeu al sector amb múltiples projectes de I+D+i, però també prepara el terreny per a un avanç significatiu amb la futura posada en marxa del parc experimental marí PlemCat, Plataforma de I+D+i en Energies Marines de Catalunya, actualment en fase de tramitació.
El recent reial decret aprovat pel Consell de Ministres que regula el desenvolupament de l'eòlica marina i altres fonts d'energies renovables al mar avança en l'estratègia de transició energètica a Espanya, que ja compta amb instal·lacions com la Plataforma Oceànica de les Canàries (Plocan), la Plataforma d'Energia Marina de Biscaia (Bimep) i la Zona experimental de Punta Langosteira a A Coruña, demostrant la seva capacitat per liderar al front de la investigació eòlica marina. Es tracta de centres que serveixen com a bancs de proves per a noves tecnologies i, alhora, impulsen el desenvolupament de materials avançats i sistemes d'energia renovable.
El projecte de PlemCat suposarà no només ampliar la infraestructura de I+D+i del nostre país, sinó que també endinsar-se en un territori relativament inexplorat a Europa: la implantació de tecnologies eòliques marines flotants a la Mediterrània, el que marcarà una fita en la indústria energètica europea. PlemCat serà pioner per la seva ubicació geogràfica, però també pel seu enfocament en tecnologies que podrien adaptar-se específicament a les condicions marítimes i ecològiques de la regió.
PlemCat servirà com un laboratori en viu, on es poden testar i optimitzar tecnologies d'avantguarda en condicions reals, proporcionant dades valuoses que influiran en futurs desenvolupaments eòlics marins a nivell regional i global. Així mateix, la informació proporcionada per la plataforma pot ser clau a l'hora de tenir en compte els impactes del canvi climàtic en el medi marí de la Mediterrània i contribuir a prendre mesures ràpides per reduir-los.
A mesura que l'energia eòlica marina es configura com una columna vertebral del futur energètic sostenible d'Espanya, les pròximes subhastes marcaran una fita decisiva. Aquestes no només inauguraran la construcció dels primers parcs eòlics flotants comercials a les costes espanyoles, sinó que també representaran la culminació d'una sèrie de planificacions.
L'any passat, el Govern va aprovar els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM), una eina integral que defineix els usos del mar, incloent la pesca, la navegació i la producció energètica. Aquest pla ha estat essencial per designar les ubicacions òptimes per al desenvolupament eòlic marí, assegurant l'harmonia amb altres activitats marítimes i la protecció ambiental.
Amb un objectiu ambiciós d'assolir una capacitat instal·lada de 3 GW d'energia eòlica marina per a 2030, reflectit en l'última actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (Pniec) i el Full de Ruta de l'Eòlica Marina, Espanya busca la transformació energètica prioritzant la innovació i la sostenibilitat.