El Tribunal de Comptes ha alertat aquest dijous de "deficiències" en el control de la Seguretat Social el 2014 sobre la mort de 29.321 pensionistes i l'import de 25,3 milions mensuals per als quals es continuava pagant, atès l'encreuament històric de defuncions registrat des del 1987 fins a l'agost del 2015 amb la nòmina de pensions de desembre del 2014 i octubre del 2015.

Així ho constata un informe de fiscalització corresponent a l'exercici 2014 sobre els procediments de gestió i control dels deutors amb la Seguretat Social, que al seu torn ha alertat de "retards" en la reclamació de cobraments indeguts de prestacions, que ha provocat la prescripció en el període 2012-2014 d'un import d'almenys 10,28 milions.

"Llacunes" i "carències"

Més concretament, el Tribunal de Comptes ha advertit de "llacunes" en el control que l'INSS realitza sobre la mort dels perceptors d'una pensió, la qual cosa es deu principalment a les "carències" de la informació que remeten la Direcció General dels Registres i del Notariat i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

També s'atribueix als criteris establerts per l'INSS per efectuar l'encreuament informàtic, "que no garanteix que a partir de la informació disponible es detectin i es donin de baixa a tots els pensionistes morts". I és que el Tribunal afirma que l'INSS no té establert un control de vivència dels beneficiaris d'una pensió i les entitats financeres col·laboradores en l'abonament de les pensions tampoc no efectuen de manera sistemàtica l'esmentat control".

Per tot això, el Tribunal ha instat les entitats financeres que efectuïn un control de vivència dels pensionistes i que remetin la corresponent comunicació, i a les direccions provincials que realitzin de manera sistemàtica un control, almenys trianual, a fi d'interrompre el termini perquè operi la prescripció.

Més errors

En relació amb la detecció dels deutors per cobraments indeguts de prestacions, s'assenyala que s'estaven reclamant amb dos anys de retard els complements a mínims de les pensions percebudes indegudament per incompatibilitat amb els ingressos del beneficiari. Segons assenyalen, això suposa un risc de cobrament indegut del complement a mínims en els anys successius, ja que la normativa vigent no permet la suspensió cautelar en els casos de reincidència.

A més acaben que l'INSS no disposava, durant el període fiscalitzat, d'un manual intern per a la tramitació dels cobraments indeguts de prestacions que contemplés aspectes com criteris de gestió, controls a realitzar, forma d'efectuar estimacions i càlculs, custòdia de la documentació, i fonts de dades disponibles.

Així mateix, l'inventari de deutors per prestacions de l'INSS a 31 de desembre del 2014 presenta una sèrie d'incidències com l'omissió de la data de resolució d'expedients que ja han estat resolts, la inclusió d'expedients sense saldo inicial de deute ni moviment a l'exercici, entre d'altres.

Un deute de 58.133 expedients

En relació amb la recuperació del deute per cobraments indeguts de prestacions, segons les dades de l'inventari de deutors, a 31 de desembre del 2014, el deute comunicat per l'INSS a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) per a la seva gestió de cobrament pujava a 71.683.000 euros, corresponents a 58.133 expedients.

Però durant la fiscalització, aquest inventari va ser remès a la TGSS perquè confirmés la seva informació, i aquesta va comunicar que l'import del deute que ella estava gestionant pujava a 15.289.000 euros, corresponents a 174.047 expedients.

Aquesta significativa diferència indica que existeix una deficient comunicació entre ambdues entitats, així com també el risc que el saldo de l'inventari de deutors per prestacions no reflecteixi la seva situació real", conclouen.

La Seguretat Social ho desmenteix

El ministeri d'Ocupació ha sortit al pas d'aquestes dades i ha subratllat que aquestes afirmacions del Tribunal de Comptes "no es correspon amb la realitat", pel que ha negat "de forma clara i rotunda" que la Seguretat Social estigui abonant una pensió pública a quasi 30.000 persones desaparegudes.

En aquest sentit, el departament que dirigeix en funcions Fátima Bañez ha recordat que la Seguretat Social controla les defuncions de pensionistes mitjançant quatre vies: l'intercanvi diari i automàtica de dades de defuncions amb el Ministeri de Justícia; l'intercanvi mensual de dades de defuncions amb l'INE; detecció de morts per les direccions provincials de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), i la obligació per residents a l'estranger de presentar anualment una fe de vida. 

"El risc de manca de detecció de la mort d'un beneficiari de pensió és pràcticament nul o inexistent", ha conclòs.