"Espanya és autosuficient en plasma en un 30%, la resta s'ha d'importar", ha explicat el president de Grifols, Víctor Grifols Roura, en una ponència al Cercle d'Economia. En aquest sentit, ha remarcat que en la mateixa mesura que Espanya, gran part d'Europa és deficitària, amb l'excepció d'Alemanya, Àustria i la República Txeca, que són "els únics països autosuficients". En el cas concret d'Espanya, ha recordat que va haver-hi centres de plasma fins al 1985 però llavors es va decidir tancar-los tots. 

Un context que li ha servit per anticipar que si el nou president dels Estats Units, Donald Trump, decideix que el plasma americà ha de ser pels americans, "Europa es quedarà sense medicaments". En el seu propòsit d'incentivar l'autosuficiència, Grífols ha volgut recordar que "per tractar un hemofílic un any, necessitem 900 donacions de plasma."

Insults a l'Ibex 35

D'altra banda, Grifols ha criticat els insults dels polítics que primer "s'omplen la boca amb les startups" i després "t'insulten per estar a l'Ibex 35". Més concretament, el president de la multinacional catalana ha recordat una entrega de premis dels joves emprenedors de Catalunya en què un polític es va referir "als desgraciats de l'Ibex 35".

Segons Grifols, el seu pare i el seu oncle també van engegar una startup que amb els anys s'ha convertit en una multinacional i no entén per què l'han d'insultar per haver sortit a la borsa el 2006, ja que alhora ha recordat que ell va fer una carta per escrit dient que no volia estar a l'Ibex 35. "Ens van ficar a l'Ibex i ara m'insulten", ha afegit just abans de llançar aquesta pregunta a l'auditori: "Quin missatge donen a la gent jove?" Duresa amb els polítics però duresa també amb les startups: "Que no plorin tant" ja que entén que abans era molt més complicat engegar un negoci que ara. 

Empresa familiar o cotització?

"Som una empresa familiar perquè el nostre cognom forma part del producte", ha assegurat Víctor Grifols que alhora, ha recordat que a principis de 2017 deixarà la presidència de la multinacional i passarà a presidir el seu consell d'administració. A partir de llavors, Grifols tindrà un lideratge compartit per Raimon Grifols Roura (germà) i Víctor Grifols Deu (fill). Mentre que Víctor Grifols considera que ja li toca deixar la presidència, donar l'oportunitat a la gent jove i seguir l'exemple del seu pare que amb 90 anys va fer la seva última patent, Raimon ha bromejat en dir que "ens està passant una patata calenta."

En la seva intervenció, Víctor Grifols Deu que es va incorporar a la companyia d'hemoderivats durant l'any 2001, ha reiterat que sortir a borsa implica més notorietat, més regulació i més capital. Ara bé, "no prenem cap decisió per acontentar els inversors o els analistes, totes les decisions que hem pres són les que creiem necessàries per la companyia", ha matisat. 

D'altra banda, ha alertat que "la millor subvenció que pot fer qualsevol Estat és pagar a temps als seus proveïdors". Pero mentre que a Estats Units ho tenen "molt clar" i van "de cara a barraca en els negocis", Grifols fill ha recordat que a Espanya suposadament es paguen segons la llei amb un màxim de 30 dies mentre que a Canadà on no "van amb floritures", en 10 dies.