Encara no hem començat a esprémer les possibilitats de la tecnologia 5G, i ja es fan alguns avenços cap al 6G. Aquest dimarts el Govern ha acordat impulsar la recerca i la investigació sobre el futur de la tecnologia mòbil a Catalunya per tal que les passes que ha fet el país en els darrers anys per consolidar-se en el desenvolupament de la 5G no quedi en va. Segons el Govern, Catalunya se situa “al Top 5 dels països més digitalitzats d’Europa”, i és el país més ben posicionat pel que fa a la connectivitat, amb quasi “16 punts per sobre de la mitjana europea”. Ja fa tres anys que el 5G va començar a ser una realitat, i el Govern va decidir sumar-se a aquest carro i mirar de situar Catalunya en una bona posició en la recerca d’aquesta tecnologia. I ara assegura que començar a posar la primera pedra en el món del 6G és bàsic per mantenir aquest posicionament.

Això es tradueix en la creació d’un observatori liderat per la Generalitat de referència en aquesta qüestió? El cert és que no, però el Govern considera que l’acord per impulsar aquesta tecnologia representa “un punt d’inflexió” i un compromís de l’executiu català en posicionar Catalunya al capdavant de la nova generació de tecnologia mòbil. La intenció del Departament de Polítiques Digitals és també aprofitar l’estratègia europea d’apostar pel 6G. La Generalitat també calcula que pugui executar en aquesta qüestió diners provinents dels fons Next Generation EU. Per posar un exemple, l’executiu informa que el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), la Fundació i2CAT i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han aconseguit 43,5 milions d’euros per a projectes de recerca en 6G, cosa que “suposa el 45,7% de tots els fons dedicats a la investigació i desenvolupament en 6G dedicat al conjunt de l’Estat. 

Però què és la 6G? És una nova generació de tecnologies sense fils. Actualment, es coneix el 5G com “la internet de les coses”, ja que permet que molts dispositius estiguin connectats entre ells i que es comuniquin de manera imminent. És una tecnologia que, per exemple, podrà evitar molts accidents de trànsit perquè es preveu que els cotxes del futur es comuniquin entre ells i evitin accidents. També es creu que les ambulàncies podran arribar a estar connectades als hospitals amb videoconferències d’alta qualitat perquè els doctors puguin donar instruccions al personal de l’ambulància si es troben amb un pacient crític. Doncs es calcula que el 6G “suposi la convergència entre la telefonia mòbil i la intel·ligència artificial”.

Això vol dir, senzillament, que el món físic i el món digital vagin molt més agafats de la mà. És a dir, que aquesta tecnologia serà capaç de digitalitzar un objecte de la vida real i crear el seu “bessó digital”. El Govern, de fet, pronostica que amb el 6G ja s’arribi a un escenari en el qual sigui “difícil discernir” entre el món real i el digital, per les seves grans similituds. Un dels grans avantatges que pot dur aquesta tecnologia és el de reduir el temps de resposta de les màquines a sub-mil·lisegons, una quantitat de temps que ja permet parlar de “resposta immediata”. Si bé el 5G se’l coneix com “la internet de les coses”, a la 6G se la bateja avui dia com “la internet dels sentits”, ja que es caracteritza per potenciar els entorns immersius escalables de realitat virtual i la comunicació de tipus hologràfic.