El departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda ha publicat les dades del quadre macroeconòmic que s'inclouran en el projecte de pressupostos que l'Executiu aprovarà aquest dimarts 29 de novembre. El creixement de l'economia per a aquest 2016 serà del 3,4%, cosa que suposa elevar cinc dècimes més l'última previsió que el departament va publicar durant el maig passat i cinc dècimes per sobre del creixement que es preveu per a l'economia espanyola que és del 2,9%.

De cara al 2017, l'escenari macroeconòmic dels pressupostos que està ultimant l'equip del vicepresident Oriol Junqueras manté la xifra de previsió del 2,7% que també es va publicar al maig i que alhora, està "força per sobre" de la mitjana prevista per a la zona euro que és de l'1,5%. En relació amb el mercat de treball, el Govern estima que el 2016 es tancarà amb una taxa d'atur del 16% mentre que el 2017 aquesta taxa se situarà en el 14,4%. Aquesta reducció de la taxa d'atur es registrarà després que aquest any es tanqui amb un increment de 91.400 nous llocs de treball i el 2017 amb 69.000 nous llocs de treball, el 2,2% més. 

En aquest sentit, el departament també ha explicat que el dinamisme de l'economia catalana neutralitza els efectes de ''l'esgotament'' de diversos factors externs que han suposat uns vents de cua a favor de l'economia catalana com són el cicle baixista del preu del petroli, que es comença a revertir i que l'FMI ja preveu un alça per al 2017, una política monetària expansiva del BCE que està ''esgotant el seu recorregut'', i una evolució de la cotització de l'euro, que per a aquest 2017 es preveu més ''incerta''. 

Una tendència a l'alça

El consum privat seguirà la seva tendència a l'alça. Per al 2017, la demanda interna continuarà creixent ''esperonada'' pel consum de les llars, tot i que la seva aportació al PIB, 2,2 punts, es ''modera'' en relació amb l'aportació del 3,5 punts del 2015 i dels 3 punts del 2016.  El consum del sector públic mantindrà la seva recuperació iniciada el 2015 tot i que a un ritme ''suau''. Per al 2016 el creixement d'aquest sector va ser de l'1,2% i per al 2017 es preveu un augment de l'1,3%. 

En relació amb la previsió de les inversions empresarials, la formació bruta de capital, incloent la variació d'existències, manté la tendència positiva dels últims anys, gràcies a la ''fortalesa'' de l'economia, a la ''relaxació'' de les condicions d'accés al crèdit i als baixos tipus d'interès. Pel que fa a la demanda externa, destaca el comportament positiu de les exportacions, en línia en la dinàmica dels últims exercicis. La previsió és que les exportacions augmentin el 5,5% a final del 2016 i el 4,9% el 2017. Mentrestant, les exportacions mantenen un bon ritme de creixement, tot i anar registrant rècord rere rècord, les importacions ''alentiran'' el seu creixement de forma progressiva, el 6,4% el 2016 i el 4,6% el 2017. 

Amb aquest comportament de les exportacions i de les importacions, el saldo d'intercanvis comercials amb l'estranger tindrà un efecte neutre sobre el PIB del 2016, mentre que en el 2017 la previsió és que hi hagi una aportació positiva d'aquesta demanda externa de cinc dècimes sobre el PIB. L'aportació dels intercanvis comercials amb la resta de l'Estat tindrà una aportació positiva de 3 dècimes aquest 2016 i una dècima al final del 2017.