La Llei d'Habitatge, que va entrar en vigor el maig de 2023, preveu una sèrie d'incentius fiscals dirigits als arrendataris d'habitatges amb l'objectiu de fomentar el lloguer. Encara que les bonificacions més elevades -fins al 90% dels rendiments del lloguer en el cas d'immobles situats en zones tensades- no aplicaran fins a la pròxima campanya, la corresponent a l'exercici 2024, sí que existeixen algunes deduccions a tenir en compte al present exercici. En aquest sentit, des d'homming, la plataforma proptech de referència en la categoria del 'property management', destaquen tres aspectes crucials que han de tenir en compte els propietaris per fer correctament la declaració de la Renda.

El primer és verificar el compliment dels requisits per accedir a les bonificacions. Els propietaris han d'estar atents a les condicions exigides per poder beneficiar-se dels diferents incentius. Per exemple, existeixen bonificacions relacionades amb l'edat dels arrendataris o la durada del contracte de lloguer, i aquestes varien en cada Comunitat Autònoma. A més, a la pròxima Campanya de Renda, aquells que lloguin immobles en zones tensades podran beneficiar-se de nous incentius fiscals.

"És important tenir en compte que les bonificacions del 50% i fins al 90% a les zones tensades, començaran a comptar a partir de l'1 de gener de 2024 a tots els contractes firmats a partir del 26 de maig de 2023. Pel que aquestes bonificacions serien efectives en la declaració de la renda de 2025, no en l'actual", recorda Jorge Montero, CEO i cofounder d'homming.

El segon és recopilar tota la informació que justifiqui l'aplicació d'incentius. Trobar tota la informació necessària per justificar el compliment dels criteris que donen dret a l'aplicació dels diferents incentius pot ser tediós. Els propietaris d'immobles han de tenir a mà per realitzar la seva declaració el desglossament de les despeses (honoraris, manteniment, gestió, incidències, comunitat, taxes, impostos i assegurances), els ingressos de renda sense incloure l'IVA i tota la informació dels inquilins i els seus contractes. "Has de buscar en comptes bancaris, contractes, en els models de lloguer per mesos i temporals, etc.", explica José María Rincón, cofounder d'homming.

"Tanmateix, amb homming, l'usuari té a mà tota la informació necessària i, a més, la plataforma genera un certificat amb un resum perquè complir el fisc sigui molt més senzill i ràpid", afegeix.

En tercer lloc recomanen apostar per l'eficiència energètica. La sostenibilitat pot generar estalvis per als propietaris, ja que "la Llei d'Habitatge preveu incentius addicionals per a aquells propietaris que realitzin millores a l'habitatge destinades a reduir la demanda de calefacció i refrigeració", recorda Montero. "Canviar les finestres, canviar l'aïllant de sostres terres, parets o renovar els sistemes de climatització, a més de millorar la qualitat de vida dels inquilins, permetrà al propietari obtenir millor rendibilitat de l'immoble a llarg termini", insisteix.

Encara que incloure tots aquests aspectes en la declaració de la renda pot semblar complex, l'objectiu d'aquests incentius és fomentar un mercat de lloguer més just i accessible, i poden resultar molt atractius per als propietaris, sempre que mantinguin una bona gestió de les propietats al mercat. El programari d'homming ajuda propietaris i gestors professionals a gestionar els lloguers generant un gran control financer sobre l'actiu, amb el que es pot conèixer i calcular ràpidament, fins i tot, la rendibilitat d'aquests.