Amb l'inici de la Setmana Santa, arrenca l'oficialment una temporada turística que aquest any arriba per als hotels de Catalunya amb la prohibició d'omplir les piscines en més de 200 municipis. De moment, i en espera que hi pugui haver un canvi en la situació hídrica o reguladora, els hotels de la regió continuen sense respostes clares per part del Govern sobre possibles alternatives per poder omplir les seves piscines aquest estiu, segons indiquen fonts del sector.

En aquest sentit, en els últims mesos s'ha debatut sobre la possibilitat d'utilitzar aigua de mar sense tractar per omplir les piscines, però el Pla Especial de sequera només autoritza l'ompliment de piscines amb aigua de mar que s'omplen i es buiden sense connexió a les xarxes de proveïment i sanejament públiques. És per això que "només les piscines dissenyades i equipades per funcionar amb aigua de mar poden ser omplertes amb aquest tipus d'aigua", segons assenyala David Tapias, director d'Innovació de Fluidra.

Com a alternativa, a començaments del mes de març, el Parlament va acceptar la possibilitat d'omplir les piscines dels hotels de la costa amb dessalinitzadores, però encara segueixen en espera que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) doni més detalls sobre les condicions en què podran fer-ho. L'únic que se sap de moment, segons van explicar des de l'organisme en recents declaracions, és que, en tots els casos, per utilitzar dessalinitzadores serà necessari que les empreses o Ajuntaments presentin projectes i analitzar si és viable.

La situació ha despertat inquietud al sector hoteler ja que les piscines són un atractiu important per als visitants de la regió durant les vacances i ja han advertit que, davant de la incertesa que s'acosta, és probable que el client triï una altra destinació on puguin tenir l'ús garantit de la piscina per gaudir de les seves vacances. Per la seva part, la Federació Catalana de Càmpings ha manifestat també la seva inquietud i ha sol·licitat que les piscines dels seus complexos siguin considerades instal·lacions d'interès econòmic, permetent així el seu funcionament durant la temporada turística, malgrat la situació de sequera. Així mateix, han demanat que aquells que presentin un pla d'estalvi d'aigua puguin rebre alleujament de les restriccions imposades per la Generalitat.

En aquest sentit, l'Associació Espanyola de Professionals del Sector de la Piscina (ASOFAP) ha assenyalat que, en el cas dels hotels, el consum d'aigua de la piscina és d'entre l'1% i el 2% del consum total d'aigua pel que limitar el funcionament de les piscines no té cap impacte rellevant en l'estalvi però sí que pot tenir un impacte negatiu en termes d'ingressos turístics i desenvolupament local ja que les restriccions en l'accés a les piscines podrien influir en la decisió de viatge dels turistes. És per això que des de la patronal demanen que es permeti el funcionament normal de les piscines i que cada establiment decideixi com gestiona la distribució interna dels consums, per complir els límits de consum global d'aigua de la instal·lació.

Enmig d'aquesta situació, les autoritats catalanes s'enfronten al desafiament d'equilibrar la gestió de l'aigua amb la promoció del turisme, especialment després que el 2023 Catalunya experimentés una sequera severa que ja va afectar negativament l'economia regional. Segons dades de l'INE, el turisme a Catalunya va generar més d'11.500 milions d'euros en ingressos el 2023, la qual cosa va representar una disminució del 6,4% en comparació amb 2019, degut en part a les restriccions per sequera implementades pel Govern català. Amb mesures més estrictes en l'horitzó per a 2024, la incertesa persisteix sobre l'impacte que tindrà al sector turístic català i en l'economia de la regió en general.