Els agents socials no han donat el vistiplau al govern espanyol, que esperava poder acordar la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) en la reunió entre les parts aquest divendres a Madrid. Malgrat haver “aclarit algunes postures i punts”, els sindicats consideren que “han de seguir negociant” per establir un acord abans que finalitzi l’actual pròrroga el 31 de maig. De moment, les parts es mostren optimistes, seguiran negociant al llarg del cap de setmana i es tornaran a reunir dilluns vinent. 

El punt clau del desacord

Per aquesta nova pròrroga dels ERTO, el govern espanyol té la voluntat de modificar l’esquema actual, rebaixant les exoneracions dels treballadors que es mantenen en ERTO i retallant alguns sectors de la llista de protegits, entre ells els transportistes per carretera. 

Segons l'esquema actual, les empreses de sectors especialment perjudicades per la pandèmia, així com aquelles en la seva mateixa cadena de valor o que depenen de la seva facturació, compten amb exoneracions que oscil·len entre el 85% i el 75% en funció de la grandària de l'empresa. Actualment hi ha 245.574 treballadors de sectors ultraprotegits en ERTO.

Les parts encara no han coincidit en les exoneracions de les cotitzacions socials dels treballadors en ERTO, ja que mentre que el Ministeri de Seguretat Social vol incentivar l'activació amb més descomptes als treballadors que ho facin, la patronal i els sindicats demanen que es mantingui l'esquema actual.

Les negociacions continuen 

Una vegada finalitzada la reunió, les parts han informat que encara no han arribat a un acord, però que els ministeris de Treball i de Seguretat Social enviaran un nou text aquest cap de setmana i mantindran el contacte abans de tornar a reunir-se dilluns que ve.

En declaracions als mitjans, la sotssecretària general d'UGT, Cristina Antoñanzas, ha assenyalat que durant la reunió "han aclarit algunes postures i punts" que estaran inclosos en el text que el Govern remetrà als agents socials.

Des del Ministeri de Treball han recordat que la part de l'acord que afecta els seus assumptes "està tancada", encara que l'únic punt de consens conegut, de moment, és la intenció de prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha coincidit amb els sindicats i ha assegurat ja en diverses ocasions que és necessari prorrogar els ERTO "tal com estan". "El que funciona bé no té sentit que ho canviem".

Per contra, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat la necessitat d'incentivar la incorporació a l'activitat dels treballadors en ERTO, postura en la qual ha coincidit amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.

Foto principal: els agents socials i el govern espanyol s'han reunit aquest divendres a Madrid / Europa Press