La companyia xilena Teatro La Re-Sentida torna al Teatre Lliure per presentar La posibilidad de la ternura, un muntatge sobre el patriarcat i les noves masculinitats. L'espectacle, de la companyia xilena La Re-Sentida, està protagonitzat per un grup de set joves d'entre 14 i 18 anys que han decidit resistir-se al mandat cultural que els imposa ser agressius i autoritaris i s'embarquen en la construcció de la seva pròpia masculinitat, enfrontant-se a la por de ser insultats, humiliats i marginats, a través de la pràctica de la tendresa.

La tendresa com a eina de transformació

Enmig d’un context on la dominació de l’home no para d’imposar-se mitjançant guerres i violències sistemàtiques, la pràctica de la tendresa pren un poder revolucionari que permet habitar altres formes de comprendre la vida, allunyades de la barbàrie i de la brutalitat.  Així, sobre l'escenari del Teatre Lliure, els nois s'obren per primera vegada a la possibilitat de contenir-se els uns als altres i manifestar-se afecte lliurement plantejant-se una infinitat de preguntes: com ens modifiquem si no tenim cap model masculí de referència per adoptar? Què ens frena a mostrar afecte, a demanar afecte? De què tenim por? Quant d'afecte falta en la vida dels homes en la nostra cultura? Com ens resistim a mandat cultural que ens imposa l'agressivitat? Com defensem la tendresa? Com en fem una pràctica política? 

L'espectacle, de la companyia xilena La Re-Sentida, està protagonitzat per un grup de set joves d'entre 14 i 18 anys que han decidit resistir-se al mandat cultural que els imposa ser agressius i autoritaris i s'embarquen en la construcció de la seva pròpia masculinitat

Després de l'ovacionat Paisajes para no colorear que va passar pel Lliure el 2019, els directors i dramaturgs Marco Layera i Carolina de la Maza reflexionen de nou al voltant de les violències que imposa l'adult centrisme i les estratègies de control sobre els cossos. "L'obra parla de com la pràctica de la tendresa pot ser transformadora en un context on la masculinitat hegemònica continua imperant i establint normes de com han de comportar-se els homes", reflexiona Layera. "Aquestes normes estan molt vinculades amb la violència, amb la impossibilitat de mostrar fragilitat", afegeix de la Maza.

A escena, els set joves es permetran compartir els seus sentiments i manifestar-se afecte lliurement. El relat escènic s'ha creat amb les experiències i els testimonis d’adolescents xilens que van participar en diferents trobades i tallers, i se centra en la seva diversitat, les seves contradiccions i les seves pràctiques. "Ha estat un exercici de despullar-me, d'obrir-me, d'intentar mostrar la sensibilitat... Ha estat alliberador, bonic i difícil; per mi significa resistir i unir-me als altres", confessa Dimitri Bueno Ferrer, un dels intèrprets del muntatge, juntament amb José Miguel Araya MorenoCamilo Bugueño EspejoEfraín Chaparro PérezMarcos Cruz AndulceMatías Mendez González Leftrarü Valdivia Castro.

La posibilidad de la ternura (1)
La posibilidad de la ternura es podrà veure al Teatre Lliure de Montjuïc del 23 al 25 de novembre / Foto: Teatre Escalante

Estrenada el 14 de setembre a la Ruhrtriennale de Bochum (Alemanya) i amb una gira que els ha portat a visitar ciutats com Madrid, València, Sevilla i ara Barcelona, on es podrà veure del 23 al 25 de novembre al Teatre Lliure - Montjuïc (Sala Fabià Puigserver)La posibilidad de la ternura és el resultat de tallers i audicions amb adolescents. Així, després d’un procés de creació col·lectiva en el qual, a través d’impulsos d’escriptura, improvisació i testimonis, van conduir-los a reflexionar sobre les violències simbòliques que imposa l’adultocentrisme.