Aquest dilluns al vespre l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) va lliurar el XVII Premi Jaume Fuster, a l'Ateneu Barcelonès, al poeta Jordi Pàmies. A l'acte hi han participat els poetes Miquel Desclot, Nú Miret, Miquel-Lluís Muntané, Víctor Obiols i Susanna Rafart, que han recitat poemes de Pàmias. La secretària de la Junta Directiva de l'AELC, Maria Antònia Massanet, s'ha mostrat molt satisfeta per donar aquest premi, que ha considerat "un acte de justícia" per a un autor que no és prou conegut.

Reconeixement a un personatge discret

Carles Duarte ha glossat la trajectòria del poeta premiat, de quin n'ha destacat «l'honestedat com a premissa i fonament de la seva poesia» i «l'esperit d'exigència» que l'ha dut a revisar la seva poesia i a ordenar-la en sis volums per a la publicació de la seva Obra poètica completa a l'editorial Pagès. Carles Duarte ha destacat que Jordi Pàmias és un dels grans poetes catalans d'avui, però "ens cal conèixer-lo millor, llegir-lo més" perquè "la seva discreció personal, la severitat aparent de professor i la seva humilitat" han jugat en contra de la projecció de la seva obra. Pàmias, ha dit Duarte, "és un mestre en l'art arriscat, proper a la pintura, de fer viure el paisatge a través de l'escriptura", i el ritme i "la musicalitat dels seus versos" són un aspecte essencial que sempre ha tingut en compte. "Cal seguir d'aprop el Pàmias d'avui", ha conclòs Carles Duarte. Pàmias s'ha mostrat molt emocionat per rebre un premi que, en edicions anteriors, han guanyat personatges com Jesús Moncada, Maria Barbal, Jaume Cabré o Carles Hac Mor. L'AELC editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció "Retrats", dedicat a Jordi Pàmias.

El professor de Lleida

Jordi Pàmias i Grau va néixer el 1938 a Guissona (Lleida). Va estudiar el batxillerat al seu poble i als 21 anys es va desplaçar a Barcelona per estudiar Filologia Romànica. Quan va arribar a la universitat ja escrivia en català i va establir relació amb Antoni Badia i Margarit, amb Martí de Riquer i amb José Manuel Blecua. Durant molt de temps va exercir de professor d'institut, de llengua i literatura espanyola. El 1969 va guanyar el premi Joan Salvat-Papasseit amb l'obra titulada La meva casa (1972), que el va donar a conèixer com a poeta. Ha guanyat els principals premis de poesia en llengua catalana i també va obtenir la Creu de Sant Jordi. Des del 2004 l'editorial Pagès de Lleida ha emprés l'edició de la seva Obra Completa. Tot i que és conegut, sobretot, com a poeta, també ha conreat l'assaig i el dietari.