La glosa és una cançó oral que consisteix en improvisar lletres i estrofes al voltant d'una mateixa tornada, sempre amb una mateixa estructura de ritme. Si la glosa s'ajunta amb la festa i la cultura, tenim una de les tradicions catalanes més curioses —i potser menys explotades— i antigues del país. El Combat de Corrandes de Montagut és un dels vestigis on es continua mantenint aquesta flama històrica, i es va celebrar el passat dissabte per tretzena vegada en aquest municipi de la Garrotxa. Fins allà s'hi va desplaçar Can Putades per viure en primera persona com 25 glosadors i glosadores s'enginyaven les tornades més divertides davant d'unes 2.000 persones, segons l'organització, agrupades a la plaça del poble.

Amb una calor de ple estiu i un sol esplèndid, l'Ona, la Núria i la Joana han pogut quedar-se prop de les seves arrels per gaudir d'una jornada festiva que porta més d'una dècada celebrant les gloses. "Sabíeu que hi ha batalles de rap, en català i tradicionals?", pregunta una d'elles, abans del tret de sortida d'una celebració que reivindica la llengua, el territori i la cultura. En l'edició d'enguany hi han participat 25 glosadors, aconseguint el rècord de participació fins el moment. Un dels moments més divertits per alguns dels assistents és quan els membres participants s'han de presentar, dient el seu nom i a què tenen al·lèrgia, però cantant i amb estrofes enginyoses i creatives que despertin les rialles i els aplaudiments dels assistents.


"Bon dia a tothom, soc en Marc de Premià, qui no recordi el meu nom ja em pot convidar a sopar!", comença a entonar un dels participants, despertant crits de simpatia. I així durant tota la jornada, mentre es demana consumició a les barres populars, es fa un beure i un vermut sota la calor del sol i es gaudeix d'una tradició catalana que no s'ha massificat tant com d'altres, com per exemple la Patum. Segons explica Can Putades des del lloc dels fets, l'eufòria i la festa és tanta que més d'una vegada ha passat que, un cop les corrandes finalitzen, no acabi de quedar clar qui és el guanyador o guanyadora. Però no aquest cop: enguany la votació popular ha donat la victòria al glosador Arnau Sargatal, tot i que el protagonisme ha recaigut sobre la figura del corrander major. Un premi que s’ha acabat enduent Berta Llos per la seva fluïdesa a l’hora de glosar.  El Combat de Corrandes de Montagut comença a coure’s el mes de novembre i aquesta edició, amb el rècord de participació i creixent, ha deixat una forta empremta al municipi. La imatge dels glosadors i glosadores improvisant el seu vers segurament quedarà guardada en la memòria de tots els assistents durant molt de temps, i també en el record de la Joana, la Núria i l'Ona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!