L’Associació Casa Macià organitza aquest cap de setmana, 21 i 22 d'octubre, la segona edició de les Jornades d’Història i Debat Nacional a la Catalunya Nord, que enguany, se centren en la xarxa associativa cultural i nacional dels Països Catalans fins al 1939. Cinc estudiosos en la matèria amb una reconeguda trajectòria duran a terme cinc ponències amb un "alt rigor acadèmic". Les jornades, que se celebraran a Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans, són obertes al públic interessat en la història i les relacions catalanes transfrontereres, mitjançant inscripció prèvia al web de l’entitat, i també van adreçades especialment a estudiosos, acadèmics, persones vinculades al món universitari i centres d’estudis. 

Les jornades s’obriran dissabte a les cinc de la tarda amb un parlament de benvinguda a càrrec de la presidenta de l’associació i expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de l'exconseller Lluís Puig, actual director de Casa Macià. A continuació, hi haurà dues conferències d’alt nivell sobre el tema central de les jornades. La primera, a càrrec d'Eric Forcada, tractarà l’associacionisme a la Catalunya Nord, i en la següent, Lluís Duran analitzarà l’associacionisme a la resta del Principat de Catalunya.

La jornada es clourà amb un sopar i un concert de Les Aoédées, un duet femení de la Catalunya Nord. Diumenge, a partir de les 9 del matí, es reprendran les ponències, que aniran a càrrec de Mateu Morro, Vicent Pitarch i Josep-Lluís Carod-Rovira, que se centraran, respectivament en l'associacionisme cultural i nacional a les Illes Balears, al País Valencià, i a Amèrica.  

Després d'una pausa, que es calcula sobre dos quarts de dotze, es donarà pas a la presentació de les comunicacions. Amb l'objectiu d'ampliar l'àmbit de recerca, L'Associació Casa Macià va oferir l'oportunitat, a qualsevol estudiós interessat, de presentar una comunicació relacionada amb alguna de les temàtiques incloses en aquestes sessions, com ara l’associacionisme dels Països Catalans fins al 1939, la realitat nord-catalana durant el primer terç del segle XX, el Complot de Prats de Molló o la figura del president Macià i l’activitat d’Estat Català durant aquells fets. D'entre les comunicacions rebudes, se n'han seleccionat cinc que es presentaran públicament aquest diumenge. Posteriorment, hi haurà un dinar de cloenda i, en acabar, un cafè-concert en homenatge a Pau Casals a càrrec de Sol Ixent Trio. 

Tal com s’ha fet amb anteriors activitats, les jornades tindran més d’una seu. En aquest sentit, Sant Llorenç de Cerdans acollirà totes les activitats de dissabte, mentre que les de diumenge es faran a Prats de Molló, on hi haurà la visita final a la Casa del president Macià. Les jornades compten amb el suport del Departament dels Pirineus Orientals, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Prats de Molló.

Jornades historia debat nacional casa macia
Programa de les II Jornades d'història i debat nacional que organitza la Casa Macià