Aquest va ser el missatge que va enviar Clint Eastwood al món a la matinada històrica d'avui. Donald Trump és el nou president dels Estats Units. La victòria completa dels republicans (el Senat i el Congrés són seus) ha produït una commoció als mercats. L'Ibex està baixant un 4% en l'obertura, com l'Eurostoxx.

"Tothom a casa", va dir el cap de campanya d'Hillary Clinton mentre Trump iniciava el seu mandat amb un discurs conciliador: "és hora de curar les ferides de la divisió", va afirmar.

Això no va impedir que engegués una vertiginosa carrera cap als valors refugi, com els bons dels EUA, Alemanya i el Japó. El dòlar retrocedia un 3,6% davant el ien. El Nikkei ha tancat amb unes pèrdues del 5,36% mentre la Borsa de Xangai queia un 0,62%.

Després d'un final electoral d'infart, on Trump es va imposar a Pennsilvània, Florida, Ohio, Virgínia o Carolina del Nord, avalat per treballadors americans i de les minories, als mercats financers es van posar en marxa mecanismes de protecció davant del temor de forts descensos. El pes mexicà, que ha actuat com a baròmetre en contra de les possibilitats de Trump, s'ha enfonsat.

Experts han jutjat que Wall Street pot perdre avui un 10%, amb els bancs i el sector d'energia en primer terme. El Brent ha retrocedit un 3%, fins a 45,09 dòlars.

Falta concreció en les mesures que prendrà Trump, però les seves propostes a favor d'imposar aranzels sobre el comerç i lleis més estrictes sobre la immigració inquieten les multinacionals americanes i moltes empreses als EUA i a la resta del món.

A l'Ibex, el sector bancari pot viure moments similars als que va patir amb el Brexit, però la velocitat de recuperació és una incògnita. El BBVA és un valor que pot patir l'impacte de la seva presència a Mèxic. El fet que és possible que la Reserva Federal no pugi els tipus d'interès al desembre pot esmorteir el xoc dels mercats. Els futurs del S&P cauen un 4,2%. Comencem una nova fase històrica.