El petroli va ser el protagonista en una jornada de transició a les borses davant de la pujada de tipus de la FED: els índexs de les principals borses europees i americanes van experimentar lleugeres variacions ahir, davant de la falta de dades macro i amb la vista posada en el que transmeti la FED.

La pujada de 0,25pb està tan descomptada pel mercat que ni tan sols l'EUR/USD no s'està movent aquests dies i roman ancorat entre 1,05 i 1,06. L'important de la reunió, és veure com modifica la FED la previsió de tipus per als propers anys. Fins ara les nostres estimacions són que al final del 2017 s'assoleixi 1,25% en el tipus de referència de la FED, ja que pensem que la institució es mantindrà "darrere de la corba" fins que es defineixin amb més claredat els plans fiscals de la nova administració americana.

Cal tenir en compte que és difícil que s'aprovi un pla de mesures fiscals i d'inversió abans d'estiu de l'any vinent. És a dir, esperem que es mantingui el missatge de progressivitat en la pujada de tipus. Depenent que visió de la FED sobre la rapidesa de la pujada de la inflació, la rotació sectorial vista des de la victòria de Trump, s'accelerarà o veurem una presa de beneficis. On sí que hi va haver moviment va ser en el preu del cru, després del primer acord de reducció de la producció en molts anys, entre OPEP i no OPEP.

La cotització de l'or negre va arribar a fregar els 58 USD/b. Tanmateix continuem pensant que és complicat que se superin els 60 USD/b de forma duradora. D'una banda alguns països de la OPEP, com l'Iran, han dit que 60USD és un preu convenient, i segon perquè l'exploració de crus alternatius ha crescut en paral·lel a la recuperació del preu i pot ser que la producció pugi el 2017 més del que les estadístiques oficials esperen. Per a la sessió d'avui, el normal és veure una volatilitat continguda en un rang estret.