Pot ser que l'impacte de les últimes mesures del BCE sigui limitat, però en qualsevol cas als bancs dels països del sud d'Europa els ha anat molt bé. La prima de risc espanyola s'ha acostat als 118 punts davant dels 160 de fa pocs mesos. Si no hi haguessin hagut els suports de Draghi continuaria el patiment de la banca per obtenir finançament als mercats de capitals. Abans que l'economia real, és la banca la que està rendibilitzant les facilitats monetàries ofertes pel BCE. Aquí hi ha el secret principal de la continuïtat de les pujades de l'Ibex i de l'Eurostoxx 50, encara que no hagin estat tan espectaculars com divendres passat.

En la sessió d'avui ha cridat l'atenció la pujada de la Borsa de Frankfurt com si els inversors alemanys aplaudissin l'ensopegada patida per Angela Merkel a causa de la seva política d'immigració. Estava previst que la cancellera firmés ben aviat un acord amb Turquia sobre els refugiats, però la negociació s'ha complicat. Europa està en una situació difícil, com demostra que París hagi de fer concessions als sindicats sobre el pla de reforma laboral malgrat que el cap de setmana passat les manifestacions de protesta hagin estat limitades. L'euro està baixant davant del dòlar.

A Wall Street regna l'impàs perquè no s'espera res de la Reserva Federal fins al juny, mentre que el petroli ha baixat perquè ni l'Iran no accepta reduir la producció ni l'Aràbia Saudita està disposada a perdre quota al mercat. Ningú no vol perdre, ningú no té grans esperances, així que les borses poden començar a moure's lentament.