Com podria transformar-se el món si s'apostés més en investigació científica? Quants reptes importants de la investigació biomèdica, de la salut, de la societat...podríem superar?

Des la Fundació "la Caixa" pretenen construir un món millor per a tothom. Per fer-ho, a CaixaResearch de la Fundació "la Caixa" donen suport a la investigació científica i la innovació en salut per construir una societat més avançada per a tothom.

A continuació, des de la Fundació "la Caixa" mostren com impulsen la investigació, la innovació i el talent científic a través de diferents programes i iniciatives.

La Fundació "la Caixa" dona suport a la investigació científica i la innovació en salut

Promouen els avenços en investigació i innovació biomèdica i donen suport a investigadors i metgesses a Espanya i Portugal, per aportar solucions a les malalties infeccioses, oncològiques, cardiovasculars i neurològiques, els grups de malalties més greus i esteses a escala mundial.

DoctorayPacientes/LaCaixa
Una metgessa atén a dues pacients/ Fundació "la Caixa"

També donen suport a universitats, centres d'investigació capdavanters i hospitals amb els quals estableixen convenis de col·laboració. També disposen d'acords amb grups d'investigació que poden optar a les convocatòries públiques CaixaResearch d'ajuts a projectes d'investigació i d'innovació.

La ciència impulsa el progrés

CaixaResearch de la Fundació "la Caixa"  ha teixit una àmplia xarxa de col·laboradors amb els principals centres d'investigació que treballen en investigació científica d'excel·lència i d'alt impacte social i transformador.

Els objectius són accelerar els avenços en investigació científica en l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut, traslladar els resultats de la investigació i la innovació científica a tota la societat. A més d'impulsar el talent dels investigadors més rellevants en l'àmbit de la salut i la biomedicina.

mujercienciaCaixa
Una professional en un laboratori / Pexels

La investigació que ens fa avançar

El programa CaixaResearch dona suport a la investigació capdavantera i d'excel·lència, i ho fa prioritzant els projectes d'investigació en salut i posant el focus en les malalties més esteses mundialment i amb una taxa més alta de mortalitat i morbiditat.

Les línies d'actuació de CaixaResearch amb més impacte social es desgranen tot seguit.

Malalties infeccioses. Es dona suport a la lluita contra la COVID-19, la sida, la malària i altres malalties infeccioses, que són la primera causa de mortalitat, en països d'ingressos baixos.

Neurociències. S'avança en el diagnòstic de l'alzheimer i altres malalties neurològiques i neurodegeneratives. Més de 1.000 milions de persones arreu del món pateixen afectacions neurològiques i mentals.

doctora
Maria Vieito, investigadora d'UITM/ Fundació "la Caixa"

Oncologia. S'impulsen projectes d'investigació i innovació contra el càncer, segona causa de mortalitat a escala mundial, amb l'objectiu de trobar tractaments que ofereixin millors opcions terapèutiques.

Malalties cardiovasculars. CaixaResearch col·labora amb entitats d'investigació de gran prestigi per generar nous i millors tractaments contra les malalties cardiovasculars, primera causa mundial de mortalitat. Més informació aquí.

Un cas d'èxit en el tractament del càncer 

Begoña Compañón ha patit un tumor de paròtida que ha fet metàstasi al pulmó, fet que ha derivat en un càncer. No obstant això, gràcies a la recerca i a la innovació, ha estat la primera persona a tota Espanya ha rebre un antídot innovador que l'ha ajudat a superar-ho. La pacient i la investigadora de la UITM-CaixaResearch, VHIO, María Vieito, ho expliquen. "El cas de Begoña és un exemple d'èxit en una estratègia per al tractament del càncer que és la medicina personalitzada", explica Vieito.

Video elaborat per Fundació "la Caixa".

Suport a centres d'investigació

A la Fundació "la Caixa" impulsen la investigació d'excel·lència i la innovació en salut, aportant suport estratègic a centres d'investigació que liderin investigacions contra les principals malalties infeccioses com la sida, la malària o la COVID-19, el càncer i l'alzheimer o altres malalties neurodegeneratives com per exemple IrsiCaixa, el ISGlobal, el VHIO i el BBRC.

Investigació en biomedicina i salut

CaixaResearch promou la investigació i la innovació d'excel·lència per tractar grans reptes en diferents àmbits de la salut, principalment en malalties infeccioses, oncològiques, cardiovasculars, neurològiques i ciències mèdiques, sense oblidar el suport a altres projectes d'investigació biomèdica bàsica i de frontera.

Els projectes se seleccionen a través de convocatòries públiques competitives i de la selecció per part d'avaluadors internacionals.

Impulsen la innovació biomèdica

A la Fundació "la Caixa" vetllen perquè els resultats de la investigació i la innovació en salut tinguin el màxim impacte social possible i perquè es traslladin en solucions capaces de contribuir a millorar la salut de les persones.

El 2015 van crear el CaixaResearch Validate (antigament CaixaImpulse) juntament amb Caixa Capital Risc. La convocatòria promou la translació dels resultats de la investigació en biomedicina a la societat i al mercat a través de la creació de noves solucions, tractaments, productes i spin offs. Això ho fan aportant subvencions per desenvolupar els projectes translacionals i oferint training, mentoria i networking amb experts i inversors.

Un projecte de futur

Un altre objectiu és la creació de CaixaResearch Institute, un nou centre d'investigació en salut i ciències de la vida. Un centre de 12.000 m2 situat a prop del CosmoCaixa, amb espai per a més de 300 investigadors. Amb CaixaResearch Institute, des de la Fundació "la Caixa" volen contribuir als principals reptes de la salut present i futura, com les malalties infeccioses, la salut global, l'oncologia i les neurociències.

montajeCaixaResearchInstitute
Recreació del projecte CaixaResearch Institute/ Fundació "la Caixa"

CaixaResearch Institute potenciarà l'activitat investigadora promoguda per l'entitat en els últims anys entorn de les malalties infeccioses, la salut global, l'oncologia i les malalties neurodegeneratives i les neurociències.

 

Imatge principal: Mostres de laboratori/ Fundació "la Caixa"