Per a moltes persones, fins i tot aquelles que no s'han infectat de covid, les alteracions socials i d'estil de vida durant la pandèmia de la covid-19 poden haver desencadenat una inflamació al cervell que pot afectar la salut mental. L'estudi que ho revela va ser realitzat per un equip dirigit per investigadors de l'Hospital General de Massachusetts (MGH) i s'ha publicat a la prestigiosa revista Brain, Behavior, and Immunity.

La crisi sanitària ha provocat importants trastorns socials i econòmics que han afectat la vida d'una gran part de la població mundial de múltiples maneres. A més, des del començament de la pandèmia, la gravetat i la prevalença dels símptomes d'angoixa psicològica, fatiga, confusió mental i altres afeccions han augmentat considerablement a tot el món, fins i tot entre les persones que no estan infectades amb el SARS-CoV-2.

Per obtenir una millor comprensió dels efectes de la pandèmia al cervell i la salut mental, els investigadors van analitzar dades d'imatges cerebrals, van fer proves de comportament i van recollir mostres de sang de múltiples voluntaris no infectats, 57 abans i 15 després de les mesures de confinament.

Diseño cervell

Els participants de l'estudi van mostrar nivells cerebrals elevats de dos marcadors de neuroinflamació: proteïna transmutadora (mesurada mitjançant tomografia per emissió de positrons) i mioinositol (mesurat mitjançant espectroscòpia de ressonància magnètica), en comparació amb els participants previs al confinament. Els nivells en sang de dos marcadors inflamatoris, la interleucina-16 i la proteïna 1 quimioatraient de monòcits, també es van elevar en els participants posteriors al confinament, encara que en menor mesura.

"L'impacte de les alteracions socials i d'estil de vida relacionades amb la pandèmia en la salut del cervell entre els no infectats ha estat poc explorat", diu l'autora principal Ludovica Brusaferri, investigadora de l'Escola de Medecina de Harvard. "El nostre estudi demostra un exemple de com la pandèmia ha impactat la salut humana més enllà dels efectes causats directament pel mateix virus".

Reconèixer el paper de la neuroinflamació en els símptomes experimentats per molts durant la pandèmia podria assenyalar possibles estratègies per reduir-los. "Per exemple, les intervencions conductuals o farmacològiques que es creu que redueixen la inflamació, com l'exercici i certs medicaments, podrien resultar útils com a mitjà per reduir aquests molestos símptomes".

Els experts creuen que les troballes també ajuden a conèixer millor com les situacions estressants podrien anar acompanyades d'inflamació cerebral. "Això podria tenir una implicació important per al desenvolupament d'intervencions per a una gran quantitat de trastorns relacionats amb l'estrès", asseguren.