La Comunitat Israelita de Barcelona (CIB.cat), ha celebrat que l’Ajuntament de Barcelona s’hagi adherit a la definició d’antisemitisme establerta per l’Aliança Internacional per a la Memòria de l’Holocaust (IHRA), una decisió que el consistori va anunciar el passat dissabte amb la previsió d’aprovar-la aquest dijous en la comissió de govern setmanal. En un comunicat, CIB.cat ha afirmat que el pas fet per l’Ajuntament és “una bona decisió” i ha recordat que el govern municipal ha respost a la petició que els va fer aquesta mateixa entitat el passat 18 de desembre, en la “primera trobada en vuit anys d’un alcalde de Barcelona” amb els representants institucionals d’aquesta centenària entitat que representa la comunitat jueva de la capital de Catalunya.

La CIB.cat considera que Barcelona, en la seva qualitat de capital del Fòrum Regional de la Mediterrània, “ha de ser un exemple en la prevenció, l'educació i en el combat contra l'antisemitisme”, com han demostrat altres institucions, ciutats i governs, promovent la tolerància i la comprensió intercultural. Per això considera que adherir-se a la declaració d’antisemitisme de l’IHRA “és una passa endavant molt potent en aquesta direcció”, ja que es tracta d’una aliança que compta amb la participació de centenars d'ajuntaments, parlaments i organitzacions diverses, a més de 35 països i que té com a objectiu “combatre la creixent negació de l'Holocaust i l'antisemitisme”.

De fet, aquesta entitat recorda que el Parlament de Catalunya ja es va adherir a l’IRHA el 22 de gener del 2020, i que la Comissió Europea ho va fer l'any 2017, i per tant considera que ara es “resol l’anomalia” que Barcelona no s'hi hagués adherit encara, i subratlla l’aposta per una “ciutat oberta, plural i de pau”. En tot cas, el mateix consistori va donar a conèixer aquesta adhesió dissabte passat, en el marc dels actes celebrats en motiu de la commemoració el 27 de gener del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que recorda l’alliberament del camp de concentració i extermini d’Auschwitz-Birkenau per part de l’Exèrcit Roig el 27 de gener del 1945.

Formalització aquest dijous

“Cap discurs o acció que promogui l’odi cap qualsevol comunitat o col·lectiu s’ha de tolerar a la ciutat”, va defensar l’Ajuntament en l’anunci. La definició d’antisemitisme, a la qual s’ha adherit l’Ajuntament de Barcelona i que s’ha de formalitzar aquest dijous, s’expressa en els següents termes: "L'antisemitisme és una certa percepció dels jueus, que es pot expressar com odi cap als jueus. Les manifestacions retòriques i físiques de l'antisemitisme es dirigeixen cap a persones jueves o no jueves i/o les seves propietats, cap a institucions de la comunitat jueva i instal·lacions religioses".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!