A les màquines també els arriba l’hora de la jubilació i més si es tracta d’un ordinador, ja que la tecnologia fa que ràpidament quedin obsolets. Per això mateix pot fins i tot semblar sorprenent que l’Ajuntament de Barcelona hagi finalment decidit jubilar un processador de dades que va començar a funcionar el molt llunyà, en termes tecnològics, 1967. Es tracta del Mainframe d’IBM, un gran servidor que va estar en actiu fins a l’any 2012 donant servei a aplicacions corporatives com el Padró d’Habitants i el cens electoral, i que ara, després d’un procés d’extracció i preservació de les dades, s’ha pogut tancar de manera definitiva.

Segons ha informat l’Ajuntament aquest dijous, amb el tancament definitiu de l’ordinador s’aconseguirà un estalvi anual de prop d’un milió d’euros en cost en llicències, manteniment de maquinari i serveis professionals dedicats. Sempre segons el consistori, el Mainframe era un ordinador potent, utilitzat principalment pel processament de gran quantitat de dades i d’emmagatzematge, que ha permès al consistori l’anàlisi de dades en un sistema únic des de finals dels anys seixanta. La història d’aquest processador de dades comença el 1965, quan l’ajuntament va acordar l’adquisició d’un IBM model 360-30, un sistema que va sorprendre el món i que, per primera vegada, permetia a les grans empreses integrar totes les aplicacions de processament en un únic sistema de gestió.

ordinador mainframe ibm ajbcn 2
ordinador mainframe ibm ajbcn 3
Dues imatges històriques del Mainframe d'IBM / Foto: AjBCN

La compra es va fer efectiva finalment el 1967, mitjançant el model millorat 360-40 amb 64 Kbytes, que va ser integrat dins el Centro Ordenador Municipal (COM), l’oficina precursora de l’actual Institut Municipal d’Informàtica (IMI). Aquest organisme municipal era l’encarregat de resoldre els problemes dels processos de dades de l’Ajuntament, els seus òrgans de gestió i les Societats Privades de Transport Públic Municipals. La primera funció d’aquest processador de dades va ser gestionar tasques relacionades amb el padró i la tramitació d’infraccions a la via pública, multes principalment. A partir del 1973 es va substituir el model 360-40 per un ordinador IBM 370/135 i un altre model 370/145 que eren per desenvolupar funcions de teleprocés i batch. 

Durant els anys 80 es va instal·lar un IBM3090/150 i un IBM 4381 que van permetre evolucionar amb transaccions CICS, mitjançant codi COBOL i bases de dades tipus ADABAS fins al mainframe IBM zSeries BC12 del que actualment es realitza el tancament. Fins l’any 2012 aquest gran servidor ha estat donant servei a les principals aplicacions corporatives com el Padró d’Habitants, el cens electoral, la recaptació, els tributs, recursos humans, el sistema econòmic financer o el cadastre, entre d’altres. Des de l‘any 2005 les aplicacions existents han anat transformant-se a nous entorns; principalment a SAP i a Java, però les seves dades històriques continuaven sent necessàries.

Tres anys de procés de tancament

L’any 2019 ja no es produïen transaccions al Mainframe i des d’aleshores només s’han fet consultes i reactivacions d’expedients. Es va iniciar un projecte per preservar les dades i així poder iniciar el seu tancament. La solució triada permet la custòdia, preservació i consulta de dades inalterables amb una plataforma segura, escalable i flexible per la gestió i l’arxivat de tot tipus d’informació durant llargs períodes de temps. Es busca realitzar una gestió més potent i eficaç de les dades estalviant costos de hardware, software, manteniment i llicències. El projecte s’ha executat en dues fases, la primera entre el 2019-2020 i la segona en el període 2021-2022. La finalització d’aquest projecte ha permès la preservació de les dades i el tancament definitiu del Mainframe amb un gran estalvi anual del cost en llicències, manteniment de hardware i serveis professionals dedicats a la plataforma. L’estalvi anual serà aproximadament d’1 milió d’euros.