"Si cal, convocarem un Consell de Ministres cada dia..." avisava una font de la Moncloa divendres passat per il·lustrar la seva determinació a l'hora d'impedir que la llei del Referèndum es fes efectiva. El clima de tensió s'agreujava aquest dilluns a Ferraz, on un membre de la direcció del PSOE confessava tenir "por" sobre l'escenari que s'obria si el Govern desobeïa el Tribunal Constitucional. A Albert Rivera no li calia anonimat i redoblava l'aposta implorant Mariano Rajoy que impedís el "rídicul" d'un 9-N. Els jutges del TC tornaven de vacances expectants a la trucada de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per engegar l'engranatge amb "tota la força" de l'Estat.

A menys de 24 hores perquè s'aprovi el tram final del full de ruta, un desencontre va anticipar que tant l'Estat com la Generalitat avancen a tota màquina contra un xoc sense precedents en la història de la democràcia espanyola. El president Carles Puigdemont i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, van presentar aquest dilluns l'Agència Tributària, estructura d'estat orientada a garantir la independència econòmica. La reacció va ser immediata al passeig de la Castellana, on el ministre Cristóbal Montoro posava els funcionaris d'Hisenda a redactar un comunicat per amenaçar amb sancions els potencials contribuents d'aquesta.

Els fets es van intercalar amb les acusacions verbals al llarg de tota la jornada. Rajoy va contraprogramar la roda de premsa de Sánchez a Ferraz, que estava prevista a les 12 h per presentar la mesura estrella del PSOE sobre una comissió d'estudi del model autonòmic. El president espanyol va acaparar el focus mediàtic al carrer Génova 13, seu del Partit Popular, i va elevar el to titllant el referèndum "d'estafa a la democràcia". El gallec va acusar Junts pel Sí de treure la paraula a l'oposició per aprovar la legislació de l'1-O. Puigdemont s'hi va tornar a la sala Torres Garcia de Palau dient que "l'estafa" seria impedir el dret a votar judicialment, o política.

Però poques paraules amables més sembla que hagin de creuar Barcelona i Madrid en el mes que falta fins al dia R. El govern espanyol va apartar la tímida aportació de Pedro Sánchez, amb la comissió d'estudi de l'estat de les autonomies, emplaçant-se el 2-O per a qüestions de caire polític. Santamaría va confessar que fins aleshores els esforços de la Moncloa estaven posats en frenar el referèndum als tribunals, tot i que la condició de Puigdemont per abandonar l'aprovació de les lleis de desconnexió seria seure i acordar una nova data per a una consulta pactada amb l'Estat.

La qüestió és que la vicepresidenta espanyola, de qui algunes fonts afirmen que està "preocupada", té un full de ruta particular, segons fonts del seu mateix gabinet. Si es compleix l'escenari de la modificació de l'ordre del dia del Parlament, la Moncloa ordenarà una execució de sentència al TC. En darrer terme, si la desobediència fos continuada, això podria preveure la suspensió de càrrecs –de fet, la mesura no va ser descartada per la número dos de Rajoy aquest dilluns–. Si les lleis de desconnexió es generessin via decret llei, es presentaria el recurs d'inconstitucionalitat. 

El malson de la Moncloa és un nou 9-N i pretén posar totes les traves perquè l'1-O no arribi, pressionant els càrrecs electes. Ara bé, l'escenari del transgressor de Puigdemont, Junqueras, el Govern i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, plana fa dies com una hipòtesi plausible a Madrid. Aquí, la possibilitat d'aplicar la llei de Seguretat Nacional per controlar els Mossos no es descarta, sobretot, per a la retirada d'urnes, una qüestió compartida per PSOE i PP.  Allò que no agrada ni a Cs, ni als socialistes, és l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que també aniria just de terminis per fer-se efectiu.

Però el clima és incert i a Madrid creix la sensació que els dos fulls de ruta desembocaran en una situació de gravetat institucional, tot i les promeses de "proporcionalitat" del govern espanyol. Una situació tant desconcertant com inèdita, on els mateixos socialistes que diuen donar suport a Rajoy afirmen que tenen por que tot es descontroli. Això, mentre a Palau el conseller de Presidència, Jordi Turull, considera que serà "un orgull" signar el decret de referèndum que convoca els catalans a votar.