Els partits independentistes, ERC i PDeCAT, traslladaran el debat sobre el referèndum a la moció de censura que tindrà lloc aquest dimarts al Congrés, presentada per Pablo Iglesias a Mariano Rajoy. Segons fonts republicanes, aquests oferiran el seu si a la iniciativa de Podemos com a gest amb l'esquerra espanyola perquè més tard se sumin a participar i també reconèixer el resultat de l'1 d'octubre. Els demòcrates s'abstindran, però, com a forma de reprovar Iglesias perquè assumeixi un compromís més ferm amb la qüestió catalana, ara que el sector anticapitalista del partit lila advoca pel referèndum unilateral.

"És un posició confusa, ens recorda a l''apoyaré' de Zapatero i volem que es concreti", explicaven fonts de la direcció del grup parlamentari del PDeCATEl Nacional, reconeixent que primer volen sentir el discurs de la formació lila en aquest tema. L'afirmació, però, arriba després que el coportaveu del partit a Madrid, Carles Campuzano, desconfiés que al text enregistrat per Iglesias hi digués "dret a decidir" i no "referèndum". Així, no descarten col·laborar amb d'altres mocions més endavant –perquè aquesta fracassarà– amb més concreció al respecte.

En paral·lel, diputats del PDeCAT consultats també qüestionen la voluntat real del secretari general de Podemos a l'hora d'assolir els 176 vots necessaris. Les converses mantingudes entre Xavier Domènech i Campuzano no haurien donat els fruits per garantir els 8 escons dels segons. Per això, els demòcrates deuncien que no hi han treballat "a consciència", ja que només tindran el vot a favor d'ERC, Unidos Podemos i Bildu, és a dir, 82 escons. La seva tesi és la d'una estratègia per arraconar el PSOE i erigir-se com a l'"única alternativa" al Partit Popular. 

Però els socialistes no hi votaran a favor, sinó que s'abstindran. Volen visibilitzar que són l'esquerra "útil" que ofereix alternatives i no només "s'indigna", segons el portaveu José Luis Ábalos. Tampoc no volen caure en la dicotomia del partit lila, que ha emprat la moció de censura per burxar el PSOE. Primer, aconseguint durant les primàries que Pedro Sánchez es posicionés del seu cantó, deixant Susana Díaz del de Rajoy. Segon, retratant Sánchez a partir d'oferir que liderés una moció guanyadora i retirar-ne la seva. Aquest ho va rebutjar i s'emplaça al futur, escenari difícil per la manca de reconeixement del referèndum al PSOE –condició pel vot dels independentistes.

Els republicans, al seu torn, votaran a favor com a forma de sumar esforços entre les esquerres catalana i espanyola, a l'hora d'impugnar el règim del 78. "Els felicitarem i hi votarem a favor perquè estem d'acord amb la idea que és una moció a un govern corromput, que gaudeix d'impunitat", diuen fonts de la direcció d'ERC a Madrid. Ara bé, insisteixen que part de l'acció per treure Rajoy és la manca de resolució de la qüestió catalana, en el marc de la perpetuïtat d'un règim "postfranquista", cosa que també impugnen a Podemos.

Per això, els republicans esperen que l'1 d'octubre comuns i podemites es posin del costat de la Generalitat. Els primers faran una crida a votar aquest dia, però diuen que no en reconeixeran el resultat. Alhora, Iglesias diu que les urnes "no són il·legals", la mobilització és "legítima", però insisteix en el punt de les garanties. Sobre això, fonts d'ERC responen que aquestes "vindran donades per la participació de la gent" i per lleis del Parlament. Precisament, Xavier Domènech intervindrà en el debat de la moció de censura, i podria defensar les tesis del partit quant al referèndum.