Wayra, el hub d'innovació oberta de Telefónica, ha invertit 5,7 milions d'euros en 40 start-ups, de les quals 16 són espanyoles, pràcticament un terç del total. En concret, l'acceleradora de l'operador ha invertit 1,8 milions en 16 projectes espanyols, amb companyies com l'empresa de salut i esport Indya, les firmes de comerç electrònic Rever i Qoala i l'empresa de metavers Metasoccer, entre d'altres.

"Des de Wayra estem molt orgullosos del que hem aconseguit i de l'aprenentatge que hem dut a terme per poder superar-nos any rere any. Aquest 2022 hem continuat demostrant el nostre compromís amb l'ecosistema emprenedor, actuant com a salconduit per portar la innovació i aplicar la tecnologia més disruptiva, a través de les nostres start-ups, als clients de Telefónica a tots els països on operem", ha afirmat Andrés Saborido, director global de Wayra.

Start-ups invertides per Wayra

Un dels sectors en els quals Wayra ha posat el focus el 2022 és el de la salut i l'esport amb Indya, l'empresa valenciana que porta deu anys al sector de la nutrició i que des de fa dos va fer el salt tecnològic per convertir-se en l'aplicació referent a Espanya de nutrició i rendiment. Els esportistes Iker Casillas i Rudy Fernández també es van convertir en accionistes de la start-up juntament amb Pau Gasol. Vinculat també al món de l'esport, Wayra va apostar l'any passat per Metasoccer, una proposta innovadora de gaming creada per Champion Games, firma emergent de Barcelona referent al sector dels videojocs.

Fintech va ser també un dels sectors clau el 2022, on destaquen les inversions en Brand.app, la plataforma de finances preferia per als més joves; Meritació, la plataforma per a transferències instantànies; o Crossmint, la plataforma de simplificació de compra i venda d'actius digitals (NFT), l'API de pagaments que ajuda els seus clients a orquestrar pagaments massius de forma programàtica i instantània.

Dins de l'aposta de l'acceleradora per negocis que faciliten tota la cadena de valor del comerç electrònic destaquen Qoala i Rever. Qoala permet als usuaris, a través d'una extensió de navegador i app, trobar i aplicar cupons de descompte online i obtenir cashback a les seves més de 3.000 botigues afiliades. Rever per la seva part, ha desenvolupat un programari que automatitza el reemborsament de les devolucions dels ecommerce i agilita el procés de retorn de les compres online.

Entre les start-ups també es troba Haddock, el programari que ajuda els restauradors a millorar el control de costos. Amb tan sols una foto de les factures, albarans o tiquets, aquesta empresa emergent catalana permet digitalitzar els documents i extreure tota la seva informació gràcies a la intel·ligència artificial per entendre la variació de preus i poder millorar els marges.

En matèria d'educació, Wayra ha invertit en l'empresa emergent Smowltech, que ofereix solucions de supervisió per ajudar les institucions educatives i empreses a comprovar els exàmens online, enfortint la qualitat de la formació en remot i fent-la més accessible. Dins de l'àmbit Web3, Wayra ha invertit en empreses emergents com Gamium, una proposta d'identitat digital universal, i en Internxt, el proveïdor d'emmagatzemament al núvol descentralitzat que utilitza tecnologia blockchain per encriptar i fragmentar els arxius augmentant la privacitat i seguretat dels seus usuaris. A més, Wayra ha renovat la seva aposta per altres sectors com el de la salut, amb la reinversió a Idoven, plataforma cardiològica impulsada per intel·ligència artificial; Agrotech, amb la reinversió a Auravant, eina per a l'optimització de cultius; o proptech, amb la reinversió a Floorfy.

Dos 'exits' a l'acceleradora

A més, Wayra també ha tancat dos exits (vendes de start-ups) de rellevància, com la comercialització de la seva participada en ciberseguretat HDIV a la cotitzada nord-americana Datadog i l'adquisició de Pridatect per part de Borneo.io, fundada per l'ex CISO de Yahoo i Uber.

Des de la seva creació el 2011, Wayra ha invertit 65 milions d'euros en més de 850 empreses emergents i, actualment, compta amb més de 400 companyies actives en cartera i set centres d'innovació, espais que permeten mostrar les tecnologies més innovadores de les start-ups a clients i partners, com el Wayra Tech Lab obert el 2021 a Alemanya o el de Wayra Barcelona, inaugurat el març de 2022. Com a novetat, l'any passat l'acceleradora es va associar amb Desigual per a la indústria FashionTech i amb Sportboost, l'acceleradora fundada per Iker Casillas per a SportTech.

El hub d'innovació oberta de l'operador té el focus posat en les oportunitats de negoci entre les start-ups i Telefónica, que sorgeixen arran del web3, 5G, la internet de les coses (loT), la intel·ligència artificial (IA), l'anàlisi de dades, la robòtica i la computació al núvol, entre altres tecnologies.