Entre els mesos de març de 2020 i de 2021 a Espanya van tancar 85.000 bars i restaurants, gairebé un terç del total. En 12 mesos, el sector hoteler del país va perdre més de 70.000 milions d'euros, l'equivalent a la meitat de la facturació i va assegurar que es trobava en un moment "crític" i que estaven travessant el seu "pitjor moment històric". Un dels establiments que es va veure obligat a tancar durant la Covid-19 va ser el que regentava Pol Rosell, un restaurant ubicat a Barcelona que no va poder fer front a les restriccions i va haver de tancar.

Sense llançar la tovallola en un moment d'incertesa i amb ganes de treballar, el jove va decidir embarcar-se en un projecte com a emprenedor. Amb Arnau Navarro, amic de Rosell i amb experiència al sector (havia emprès altres negocis anteriorment), van decidir muntar haddock, un programari de control de costos per a restaurants.

Programari per facilitar la vida als restaurants

Rosell i Navarro es van unir en plena pandèmia, van analitzar la situació i el mercat després de l'experiència del primer, i van apostar per la tecnologia per facilitar la vida als restaurants. El novembre de 2021, els emprenedors van entrar a Y Combinator, l'acceleradora més gran de start-ups del món, amb seu a Silicon Valley i allà "es van amarar" de coneixements. "Va ser una experiència increïble, per a nosaltres és la referència al món dels negocis emergents i les millors empreses han nascut allà", apunta Rosell a ON ECONOMIA. Uns mesos abans d'entrar, els dos joves havien llançat una primera versió de la plataforma, però va ser després del seu pas per l'acceleradora que la start-up va començar a despuntar.

L'empresari explica que van estar allà tres mesos, van conèixer centenars de persones i també desenes d'inversors. "Ens contactaven per saber quants diners volíem aixecar, quins propòsits i objectius teníem i van recaptar un milió d'euros", detalla. Amb el capital, la companyia va començar a prendre forma, van contactar amb els primers clients i el 2021 ja sumaven entorn de 200 persones que hi confiaven. La xifra ha anat creixent com l'escuma i, avui dia, locals com Flax&Kale, Crep Nova o Isabella's ja utilitzen el seu programari. A més, xefs com Nandy Jubany o l'estrellat Estimar també aposten per ells.

Software de gestión de gastos haddock
Software de gestión de gastos haddock

"La restauració està surfejant la inflació"

Què ofereixen? Haddock proporciona un programari as a service (SaaS) que funciona com un espai en el qual restaurants i bars poden millorar la gestió de la seva empresa. D'aquesta manera, els usuaris realitzen una foto i extreuen de forma automàtica la informació de factures i albarans, controlen les despeses i calculen quins productes han pujat de preu a causa de la inflació. "Ajudem els empresaris a portar un control a temps real del seu negoci. Des de les vendes fins a les despeses de personal. La nostra missió és que els restaurants funcionin i que treballin com un engranatge", argumenta Rosell a aquest mitjà. En aquest sentit, el barceloní afegeix que "el sector de la restauració està surfejant l'onada de la inflació" i que el seu focus està en el fet que els restaurants no es vegin obligats a tancar pel repunt de despeses.

El públic objectiu de la companyia són empresaris del sector amb entre 2 i 5 restaurants que no tenen prou capacitat per tenir un programari, "però tampoc no van amb paper i llapis". "També facilitem els nostres recursos als bars, però els restaurants són el nostre públic objectiu més important". Entre els reptes de la start-up volen seguir captant clients, i continuar creixent tant a Espanya com a Portugal, els dos països en els quals la firma està present. "La finalitat és ser líders al mercat europeu, ens plantegem altres països i créixer en altres ciutats, encara que ara l'aposta és consolidar-nos a Espanya i comptar amb un producte excel·lent," indica Rosell.

Ronda d'1 milió d'euros

Quan van començar el 2021 a haddock comptaven amb quatre treballadors, el gener de 2022 sumaven una dotzena de persones en plantilla i van acabar l'any amb 45 treballadors. "Per a aquest 2023 volem tancar amb 70 persones, aproximadament", aspira l'emprenedor. Respecte a la facturació, el 2022 van fer un per 20 respecte a l'any anterior i preveuen fer un per 3 respecte a la xifra de 2022 de cara a aquest any. A més, recentment han tancat una ronda de finançament d'1 milió d'euros. "Amb aquest capital ens consolidarem i a llarg termini no només ens enfocarem en programari, sinó que volem crear contingut per a restauradors, posar-nos en altres segments i generar una comunitat", declara Rosell. "Al final, a haddock continuarem creant valor per als restaurants, ajudant-los en tot el que puguem", acaba.